Читај ми!

Бачевић: Грешка у преводу о улагањима

Злонамерно тумачење изјаве о кинеским улагањима у Србију је у вези са онима који се противе инвестицијама у земљу, каже министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић. Министар је навео да је помешао 10 милијарди са 10.000 милијарди евра због грешке преводиоца.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић рекао је данас да је помешао 10 милијарди са 10.000 милијарди евра кинеских инвестиција због грешке преводиоца.

Бачевић је, како се наводи у саопштењу његовог министарства, навео да је тачно да је рекао да Кина планира да у наредних петнаестак година инвестира десет хиљада милијарди евра у 16 земаља Централне и Источне Европе, али да је то рекао зато што је "преводилац 'билион' са енглеског превео дословце на српски језик".

"Проблем је очигледно настао јер наш и енглески нумерички систем нису сагласни. Када преводимо цифре из енглеског нумеричког система ми милион зовемо милион, билион зовемо милијарда, трилион зовемо билион, квадрилион зовемо билијарда", оправдао је професор Бачевић своју грешку с бројевима и десет хиљада милијарди долара инвестиција.

"Овај податак сам изнео на основу превода преводиоца на састанцима које сам имао у НР Кини", рекао је Бачевић, наводећи да "у српском језику билион има сасвим друго значење, односно хиљаду милијарди, а на енглеском језику би то био трилион".

Министар је рекао да му је жао што је његова "интерпретација злонамерно тумачена", додајући да "то има везе са онима који су против сваке инвестиције у Србији, а посебно ако долазе са истока планете".

"Не могу да не приметим да се на сличан начин, у истим медијима, и од истих људи злонамерно тумаче и оспоравају друге инвестиције са истока као што су Јужни ток, канал Морава или инвестиције из Емирата или Катара, Азербејџана", рекао је Бачевић.

Истакао је да "људи који раде понекад и погреше, чак и када нису одговорни за то" и додао да његова изјава није нанела никакву штету ни Кини, ни Србији, као ни да није потписао ни један штетан уговор.

"На крају, ако сам и погрешио, ненамерно, нисам произвео никакву штету никоме, осим себи. Увек желим више инвестиција и улагања у нашу земљу. Ја сам ипак само српски министар", рекао је Бачевић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи