Читај ми!

Без умањења накнада за одмор и боловање

Ако зарађујете просечну плату и одете на годишњи одмор или морате на боловање, накнада ће вам остати иста, осим за јавни сектор, написао је на свом Твитер налогу министар Саша Радуловић, коментаришући наводе у појединим медијима.

Министар привреде Саша Радуловић одбацује рачуницу синдиката о умањењу накнада за боловање и годишње одморе, коју преносе неки медији.

Блиц је данас пренео како ће, уколико буде усвојене измене Закона о раду, накнада за боловање раднику бити мања за 100 евра, а за годишњи одмор 150 евра на годишњем нивоу. 

Радуловић је на свом Твитер налогу @SasaRadulovich, коментаришући те наводе, написао да је лист "вероватно мислио на злоупотребе у јавном сектору, не у приватном".

"Ако су вам регрес, бонус, топли оброк, превоз, прековремени рад 35 одсто зараде, онда ће вам накнада за годишњи одмор и боловање пасти за толико. Ако зарађујете просечну плату и одете на годишњи одмор или морате на боловање, накнада ће вам остати иста. Осим за јавни сектор", написао је министар.

Блиц је у тексту "Радници у Србији као надничари", пренео рачуницу Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) по којој у актуелном Предлогу закона о раду има пет "уникатних ставки" које, како се наводи, Европа не познаје.

"Синдикалци" су срачунали да послодавцу годишње, по раднику, осим уштеда од 100, односно 150 евра од боловања и годишњег одмора, следи и уштеда од просечних 1.020 евра за обрачун минулог рада, још 1.200 евра на име отпремнине у случају да радник постане технолошки вишак, и додатних 500 евра због смањења отпремнине за одлазак у пензију са три на две просечне плате.

"Слога" позива Радуловића на преговарачки сто 

Удружени синдикати Србије "Слога" позвали су министра привреде Србије Сашу Радуловића да се врати за преговарачки сто и са синдикатима разговара о изменама Закона о раду, уместо да тај докумет коментарише на друштвеним мрезама.

"Тотално је непрофесионално, посебно за човека који је добитник награде 'Реформатор године' да наставља узбуђивање јавности о неопходности измена закона о раду, тако што дијалог замењује друштвеним мрежама", наводи се у саопштењу те синдикалне централе.

"Слога" Радуловићево "стављањем у фокус проблеме везане за накнаде за годишњи одмор, боловања, регрес, бонус, топли оброк и превоз", види "као намерно скретање пажње са далеко важнијих одредаба чланова закона којих има више од 200".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи