Читај ми!

Празници, пуна трпеза и празни новчаници

Куповне могућности су све мање, али трговине по правилу из старе у нову годину улазе са већим прометом него што је уобичајено. Тада расте и просечан рачун, па је њихова каса пунија и дупло више него иначе. За исто толико грађанима су новчаници празнији, па после празника многи морају да "стежу каиш".

Српска новогодишња и божићна трпеза била је богата упркос скромном кућном буџету. Због традиције за њу се штеди месецима. Плаћа се и чековима, који на наплату понекад стигну таман пред нову празничну куповину. Они који су плаћали кешом, кажу да нису правили велике рачуне.

Просечан рачун од 350 динара празници су удвостручили. Трговци кажу да су за бољу продају морали да плате и добру рекламу, али и да снизе цене.

"Просечна корпа је 800 динара то је пиће, доста слаткиша, ишло доста сухомеснато и месо, они људи који славе Нову годину кући они су узимали месо, а иначе ово друго сухомеснато су узимали ресторани", каже трговац Дамир Миловић.

Мање гужве него претходних година најбоље показују да ни празнична снижења за многе нису била довољно ниска. Заштитници потрошача поручују да би и трговци могли да се угледају на европске и заиста спусте цене током празника.

"Када се ради о такозваним новогодишњим и божићним распродајама код нас морамо приметити да то заправо и нису праве већ фингиране распродаје јер су снижења од просечно десетак до 20 посто недовољна да би мотивисала потрошаче који су својом иначе познатом скромном куповном моћи не могу те производе купити", упозорава потпредседник Националне организације потрошача Србије Новица Ранђеловић.

Купце очекује још један празнични трошак пред Српску нову годину, па се трговци надају бољој заради. Међутим, после божићних и новогодишњих празника који су истовремено разлог за славље, али и јак удара на новчаник, многи ће морати да стегну каиш.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи