Порески дуг гаси предузећа

Више од 60.000 предузећа није више на листи мировања. Пошто су им Пореска управа и банке блокирале рачуне, многа су затворена или пред гашењем. Стручњаци кажу да је Закон требало да буде флексибилнији, јер је боље да држава наплати ма коју суму, него да остане кратких рукава.

Требало је да Закон о условном отпису камате и мировању пореског дуга уведе пореску дисциплину међу привреднике и помогне им да се реше старих дуговања. Годину дана примене Закона није оправдало очекивања - преко 60.000 предузећа није више на листи мировања, а пошто су им Пореска управа и банке блокирале рачуне, многа су затворена или пред гашењем. Због затварања фирми много људи је остало без посла.

Протекла година је година чистих рачуна. Тако је најављен Закон, који је привредницима омогућио мировање дуга према држави годину или две.

Након тога, отписује им се камата, дуг за здравствено осигурање, и почињу да плаћају главницу у 24 рате. Али само ако обавезе измирују сваког месеца. Пошто нису тако урадили - 40 одсто предузећа изгубило је ту могућност.

"Разлози су привредна неликвидност, значи све фирме су драстично смањиле обим пословања", каже Миралем Фазлагић из Заједнице предузетника при Привредној комори Београда. 

Привредници се жале да Закон није увидео колико је тешко пословати у Србији јер се сваког месеца проверавало да ли су плаћани порези и доприноси.

Из Пореске управе одговарају: толерисали су кашњење уплате до 500 динара, а провере су обављали на крају, иако је рок за плаћање била средина месеца.

Помоћница директора Пореске управе Рада Костић каже да је Закон ригидан, али је обавезујући за Пореску управу.

"Привредници су ранијих година, код ранијих закона увек успевали да нешто пролонгирају, да се иде са изменама закона, да се продужи рок", каже Костић.

Почетком 2013. године очекивао се велики прилив новца у буџет, јер су дужници могли у сваком тренутку да исплате главницу дуга и искористе погодности. Међутим, до краја марта, дуг се само повећавао.

"Када је у питању тај закон, нема ефекта, ја мислим да он није постигао циљ у смислу да уведе ред у пореску дисциплину обавезнике и да у исто време буџет има редовне приходе", каже Костић.

Стручњаци кажу да је Закон требало да буде флексибилнији, јер је боље да држава наплати ма коју суму, него да остане кратких рукава.

Економиста Хасан Ханић каже да обезбеђивање неких модификованих решења и продужавање деловања закона под одређеним или измењеним условима могло би на кратак рок да обезбеди веће пореске приходе.

"Али, с друге стране то може да делује дестимулативно на пореске обавезнике и да се надају да ће увек и касније бити у таквој ситуацији", рекао је професор Ханић.

За велике фирме мировање дуга завршило се 31. децембра 2013. године, док ће мала и средња предузећа и предузетници то право имати још годину дана. Бар они који су успели да на време измирују обавезе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи