Читај ми!

У припреми јужни крак "Јужног тока"

Министар Милан Бачевић каже да је припремљен концепт просторног плана за јужни крак "Јужног тока", којим ће се из Србије гасом снабдевати и потрошачи у Македонији. Министар рекао да се на јужном краку планира и један одвојак према Косову и Метохији.

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања договорило се са "Гаспромом" и представницима Владе Русије о изради просторног плана подручја посебне намене за јужни крак "Јужног тока", којим ће се из Србије гасом снабдевати и потрошачи у Македонији, рекао је Танјугу ресорни министар Милан Бачевић.

"Припремили смо концепт просторног плана подручја посебне намене за јужни крак 'Јужног тока', остало је само да 'Србијагас' и Републичка агенција за просторно планирање потпишу уговор о изради тог просторног плана", рекао је Бачевић.

Бачевић је истакао да су завршетак главног просторног плана за "Јужни ток" кроз Србију и припрема јужног крака "Јужног тока", међу најважнијим пословима тог министарства, које је у 2013. започело и успешно обавило неколико капиталних пројеката.

"С тим краком, постојећи 'Јужни ток' се рачва ка југу, до македонске границе, због тога што је и у Македонији до краја сазрела идеја да је снабдевање гасом из Србије добра варијанта за Македонију, иако Македонија има и алтернативну могућност, а то је снабдевање гасом из Бугарске", рекао је Бачевић.

Министар је прецизирао да се на краку "Јужног тока", који треба да води ка Македонији, планира и један одвојак према Косову и Метохији, на исти начин као што је то урађено одвојком према Хрватској и Републици Српској.

Реализацијом јужног крака "Јужног тока", кроз Србију би протицале знатно веће количине гаса од првобитно планираних, из чега ће Србија убирати много веће транзитне таксе, указао је Бачевић.

"Финансирање просторног плана за јужни крак тог магистралног гасовода, према информацијама којима располажем, неће представљати проблем", рекао је Бачевић.

Нагласио је да честа полемика у јавности око "Јужног тока", не може донети ништа добро Србији.

"Реализација тог пројекта обезбедиће потпуну енергетску сигурност Србији, обезбедиће нам нешто што је била жеља многих претходних влада, а ова влада је у томе успела, али то као да некоме смета", истакао је Бачевић.

"Израда просторног плана за јужни крак 'Јужног тока', није крај наших планова, јер планирамо и припрему западног крака 'Јужног тока', који би водио ка Црној Гори ако се та држава сложи с тим, јер имамо жељу да и Црна Гора под повољним условима добија гас из Србије", најавио је министар.

"Уколико Влада Црне Горе интересовање искаже на начин као што је то урадила македонска страна, ја сам спреман да са својим сарадницима, у идућој години урадим и тај просторни план," рекао је Бачевић.

Деоница гасовода уз ауто-пут

Терен за деоницу магистралног гасовода "Јужни ток" ка Црној Гори, могао би се припремити за улазак из Србије у Црну Гору, преко Бољара, упоредо са ауто-путем који том трасом треба да прође из Србије ка Црног Гори, изјавио је Бачевић.

"Цеви би требало да стигну до Бара, у коме постоји један центар у којем је могуће тај гас отечњавати и Црна Гора би на тај начин гас куповала знатно јефтиније него до сада", објаснио је министар.

Као један од највећих успеха тог министарства у 2013. Бачевић је подсетио на завршетак студије оправданости за Канал Мораву, за који су кинески стручњаци утврдили да је реалан пројекат.

Припрема планова за стратешке пројекте у Србији, као што су "Јужни ток", Канал Морава-Вардар-Дунав, низ пројеката у рударству, само су један сегмент онога чиме се то министарство бави, а што је предуслов за привлачење повољних инвестиција, напоменуо је Бачевић.

"Без тих планова и припремљених пројеката није могуће наћи озбиљног инвеститора, па да смо имали те пројекте, не бисмо, као што је сада случај, сваке године морали да плаћамо пенале због неповучених средстава од различитих банака у свету, која не можемо да повучемо јер немамо пројекте", указао је Бачевић.

Министар је напоменуо да је током 2013. године то министарство издало више стотина истражних права за примењена геолошка истраживања, чиме је "покривена огромна шупљина" у тој области када је реч о природним богатствима и ресурсима Србије.

"Успели смо да у 2013. години вратимо држави Србији, односно Општини Кнић, рудник који је донедавно био у власништву 'Холцима' и надамо се да ћемо до краја јануара 2014. године завршити разговоре са стратешким партнерима како бисмо тај рудник отворили и поново запослили тамо макар стотину људи", рекао је Бачевић.

Према његовим речима, обезбеђени су и стратешки партнери за рудник у Бујановцу, који треба да отвори много нових радних места.

Бачевић је навео и да су за отварања рудника цемента почели разговори између Општине Бела Паланка и стратешких партнера.

"Надам се да ћемо у следећој години отворити и нови рудник у Рударском басену 'Бор', а подићи ћемо на виши ниво и радове у руднику 'Мајданпек', јер смо се са локалном самоуправом договорили о измештању једног дела пута који би требало да скрати трасу превоза ископане руде, а очекује се и успешан завршетак топионице у 'Бору'", навео је Бачевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи