Ускоро радна група за модернизацију пруге

До краја седмице биће формирана радна група за пројекат модернизације пруге Београд-Будимпешта, најавио је министар саобраћаја Србије Александар Антић. Са представницима кинеске владе и компанија причаће се о реализацији пројеката и кроз концесије и приватно-јавна партнерства, рекао Антић.

Министар саобраћаја Србије Александар Антић најавио је да ће до краја седмице бити формирана радна група за пројекат модернизације пруге Београд-Будимпешта.

Према првобитним проценама модернизација деонице пруге у Србији коштала би 885 милиона евра, а у Мађарској 1,5 милијарди евра, а договор о том пројекту постигли су крајем новембра премијери Кине, Србије и Мађарске, Ли Кећијанг, Ивица Дачић и Виктор Орбан.

Антић је на састанку са Кинеском међународном асоцијацијом грађевинара рекао да ће у радној групи бити представници министарства саобраћаја, финансија, грађевинарства, регионалног развоја, енергетике, али и представници компанија, Коридора, Железнице и Електропривреде Србије.

"Србија у своје приоритете поред привреде у први план ставља саобраћајну инфраструктуру, а политика Владе је таква да је дефинисано да као држава немамо могућност да чекамо са великим пројектима", рекао је Антић.

Антић је рекао и да ће 23. децембра у Београд доћи радна група кинеске владе која ће водити разговоре о реализацији изградње пруге Београд-Будимпешта и сарадње на будућим пројектима.

Министар саобраћаја рекао је да је ниво јавног дуга Србије висок што намеће потребе да са представницима кинеске владе и компанија прича о реализацији пројеката кроз друге финансијске аранжмане, као што су концесије и приватно-јавна партнерства, а не само кредите.

"Приоритети су нам, осим пруге Београд-Будимпешта, изградња аутопута Београд-Пожега, аутопута Нови Сад-Рума који може да се продужи према Шапцу и Лозници, са жељом да се они реализују преко концесија", навео је Антић.

Председник Кинеске међународне асоцијације грађевинара Диао Шунше коју чини седам највећих грађевинских компанија у Кини, позвао је делегацију Србије на међународну конференцију која ће се одржати у Макау у мају 2014. године на којој Србија може да представи план за подршку пројектима који ће представити не само Кини, већ и другим земаљама учесницама конференције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи