Буџетски дефицит 164 милијарде

За 11 месеци ове године дефицит буџета био је 164,3 милијарде динара, пошто су приходи били 728,2 милијарде, а расходи 892,5 милијарде динара. Највећи приход забележен је по основу ПДВ-а и износи 31,7 милијарди динара.

Дефицит буџета Србије за 11 месеци ове године био је 164,3 милијарде динара, пошто су приходи били 728,2 милијарде, а расходи 892,5 милијарде динара, објавило је Министарство финансија.

Ребелансом буџета за ову годину планиран је буџетски дефицит од 178,3 милијарде динара.

У новембру је забележен дефицит у износу од 8,7 милијарди динара. У том месецу приходи су били 68,5 милијарди динара. Порески приходи износили су 60,9 милијарди динара, а непорески 7,5 милијарди.

Највећи приход, као и обично, забележен је по основу ПДВ и износи 31,7 милијарди динара. У односу на октобар, приход од ПДВ у новембру је нижи, с обзиром да пореску обавезу по основу ПДВ плаћају само месечни обвезници.

По основу акциза, које су по величини други највећи порески приход у буџету, у новембру је остварено 17,3 милијарди динара. Остале категорије пореских прихода, као и непорески приходи, наплаћени су у складу са очекивањима за новембар.

Расходи буџета у новембру 2013. године извршени су у износу од 77,3 милијарди динара. На расходној страни извршење расхода за камате је ниже него у октобру, с обзиром да је највећи део обавеза према међународним кредиторима плаћен у претходна два месеца.

Највеће ставке на расходној страни представљају исплата плата запосленима - 20,5 милијарди динара, и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања, чији се највећи део односи на пензије - 21,9 миилијарди динара.

Дефицит консолидованог биланса државе у периоду од јануара до новембра износио је 159,9 милијарди динара, док је у новембру остварен дефицит у износу од 14,1 милијарди.

Укупни резултат консолидованог сектора државе бољи је у односу на дефицит буџета републике с обзиром на остварени суфицит на другим нивоима опште државе, посебно на нивоу општина и градова , код Републичког фонда здравственог осигурања и АП Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи