Читај ми!

Гламочић: Већи аграрни буџет

Аграрни буџет за наредну годину биће око 45 милијарди динара, скоро два одсто више у односу на овогодишњи, навео министар пољопривреде Драган Гламочић. За инвестиције и субвенције биће издвојено 91 одсто аграрног буџета, најавио Гламочић.

Министар пољопривреде Србије Драган Гламочић изјавио је да ће аграрни буџет за наредну годину бити око 45 милијарди динара, скоро два одсто више у односу на овогодишњи, што је 5,65 одсто укупног републичког буџета.

"За инвестиције у пољопривреду и субвенције пољопривредницима биће издвојено 91 одсто буџета, док је остатак износа предвиђен за текућа финансирања", рекао је Гламочић новинарима у Скупштини Србије.

Истакао је да је само део средстава, од три милијарде динара, преусмерено са субвенција на инвестиције, али ће, како је додао, то допринети подизању конкурентности и развоју домаће пољопривреде.

Напоменуо је да се разматра и могућност да се новац за регресирање даје и за куповину минералног ђубрива и сертификованог семенског материјала.

Гламочић је на седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије, на којој је разматран извештај о раду Министарства пољопривреде у другом и трећем кварталу ове године, најавио и да ће у јануару бити представљен нацрт стратегије развоја пољопривреде Србије од 2014. до 2024. године.

Према његовим речима, у процедури су и измене Закона о подстицајима, а израда новог Закона о земљишту је у завршној фази и требало би да буде усвојен у првој половини наредне године, како би се што пре и на бољи начин уредио откуп пољопривредног земљишта.

Министар пољопривреде је рекао и да ће изменама Закона о безбедности хране, које су завршене, на инспекције Министарства здравља бити пренет део надлежности које су до сада имали инспектори Министарства пољопривреде.

У првој половини наредне године, како је додао, очекује се и усвајање сета закона о заштити биља, измена Закона о ГМО, као и Закона о вину.

Гламочић је посланицима рекао да ће најкасније у априлу бити измењен правилник о дозвољеној количини афлатоксина у млеку, односно да ће он бити враћен на 0,05 микрограма по килограму, али је напоменуо да ће се пре тога правилником уредити мања количина афлатоксина у сточној храни.

Најавио је да ће у првој половини наредне године почети да ради национална рефернетна лабораторија за испитивање квалитета млека, као и да ће лабораторија у Батајници постати кровна државна лабораторија.

Гламочић је нагласио да ће национална лабораторија за контролу млека омогућити да и Србија добије успостављани систем плаћања сировог млека пољопривредницима на бази независне контроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи