Читај ми!

Европска комисија са Русијом о "Јужном току"

Шест земаља ЕУ које су с Русијом потписале споразуме о изградњи и учешћу у гасоводу "Јужни ток", овластиле су Европску комисију да с Москвом преговара о усаглашавању тих споразума са законима Уније, рекао европски комесар за енергетику Гинтер Етингер после састанка са представницима тих држава у Бриселу.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер рекао је да је шест земаља Европске уније које су с Русијом потписале споразуме о изградњи и учешћу у гасоводу "Јужни ток", овластило Европску комисију да с Москвом преговара о усаглашавању тих споразума са законима ЕУ.

"Ми ћемо разговарати с Москвом, сматрамо да је 'Јужни ток' веома важна допуна свеевропској мрежи гасовода и нисмо против, али европско законодавство мора бити поштовано кад је реч о заштити природне средине, потрошача и још неким питањима", рекао је Етингер у Бриселу после састанка с министрима и државним секретарима Грчке, Бугарске, Мађарске, Аустрије, Хрватске и Словеније.

Састанку је присуствовао и "један државни секретар из Србије", рекла је агенцији Бета Етингерова представница за штампу Марлен Холцнер.

Етингер је додао да гасовод пролази кроз тржишта земаља чланица и да је Европска комисија билатерално у контакту с Русијом.

"Земље чланице и њихови министри одлучили су да Европска комисија буде предводник у томе да се европско право очува у преговорима с руским партнерима и да промене у билатералним споразумима буду уважене", објаснио је европски комесар за енергетику.

Етингер је додао да јесте чињеница да споразуме склапају земље чланице и Русија. Али, "ми смо овде адвокати земаља чланица и у њихово име ћемо преговарати с руском владом", додао је Етингер.

Према његовим речима, и за "Јужни ток" је могуће да се траже "извесна изузећа" од европских закона, као што је то био случај са гасоводом "Северни ток".

Кад је "Јужни ток" у питању нема захтева за одобравање изузетака, отуд настављамо да о томе расправљамо заједно с Европском комисијом, као и са руским партнерима и земљама чланицама које су у "Јужном току", навео је европски комесар.

Етингер је рекао да је на данашњем састанку с високим званичницима шест чланица ЕУ било речи о "свим енергетским инфраструктурама које улазе на унутрашње тржиште ЕУ, постоје закони који то регулишу".

Према објашњењу званичника блиских Етингеру, Русија инсистира на томе да су билатерални уговори о "Јужном току" важећи по међународном праву које је изнад европског.

Али, према темељном акту ЕУ, Уговору из Лисабона, кад је реч о унутрашњем тржишту Европске уније, европско право је јаче од међународног.

"Срж европског законодавства тиче се либерализације унутрашњег тржишта и руска компанија 'Гаспром', која испоручује гас, не може имати надзор над гасоводом, нити власници и менаџмент 'Јужног тока' могу утврђивати цену гаса независно од европских прописа", рекли су званичници блиски Етингеру.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи