Читај ми!

Казне због манипулације каматним стопама

Европска комисија новчано кажњава осам међународних банака из Европе и Америке, јер су намештале референтне каматне стопе. Одређане су им казне од 1,7 милијарди евра, а више од трећине мора да плати "Дојче банка". То је највећа казна коју је Брисел изрекао због кршења антимонополских правила.

Највеће међународне банке, које су званично једна другој конкуренција на светском финансијском тржишту, годинама су се тајно договарале о референтној каматној стопи. Због тога је Европска комисија изрекла казне за осам банака из Европе.

Банкари ће морати да плате укупно 1,7 милијарди евра, а од само "Дојче банка" ће платити више од трећине.

Европски комесар за конкуренцију Хоакин Аламуња истакао је да није само манипулација референтним тачкама шокантна. Указао је да је то веома озбиљан прекршај, али је истакао и формирање картела великих финансијских играча.

"Комисија овом одлуком шаље јасну поруку да је одлучна да се бори против финансијских картела", каже Алмуња.

Картели су деловали на тржиштима каматних дериватива чија вредност зависи од референтних каматних стопа.

Такве стопе су и лондонска међубанкарска стопа либор, која се користи за различите валуте, између осталих за јен, и европска међубанкарска стопа еурибор која се користи за евро.

Њима се тргује широм света и имају кључну улогу у глобалној економији. Финансијски стручњаци показују разумевање.

"Финансијски сектор је веома фокусиран на економски раст. Али морате да очекујете с времена на време и ружне наслове у новинама", објашњава аналитичар Џесика Граунд.

У случај су умешани "Барклис", "Дојче банк", "Ројал бенк оф Скотланд", "Сосијете женерал", "Креди агрикол", ХСБЦ, "Џеј Пи Морган", УБС, "Ситигруп" и "РП Мартин".

Међутим, "Барклис" и УБС су изузете од финансијских казни, јер су откриле постојање картела и помагале у истрази.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи