Читај ми!

Србија постаје регионално складиште енергије

Током изградње "Јужног тока" запослиће се десетине хиљада људи, а Србија се спрема да буде главни центар за транзит и складиштење гаса и нафтних деривата у региону, рекла министарка Зорана Михајловић на скупу у Европском парламенту.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је на конференцији о "Јужном току" у Европском парламенту да ће се током изградње овог гасовода запослити десетине хиљада људи, а да се Србија спрема да буде главно складиште енергената у региону.

"Очекујем да се током изградње 'Јужног тока', што директно што индиректно, запосли око 150.000 људи", изјавила је Михајловићева обраћајући се учесницима скупа "'Јужни ток', еволуција једног гасовода", који је одржан у Европском парламенту.

Министарка је додала да ће око 3.500 људи остати стално запослено на одржавању гасовода након изградње.

Она је учесницима, међу којима је био и директор извоза руског гасног гиганта "Гаспром" Александар Медведев, рекла да Србија тренутно плаћа веома високу цену за транзит гаса кроз Украјину и Мађарску и да ће се то након завршетка изградње 'Јужног тока' променити.

"Србија планира да постане главни центар за транзит и складиштење енергената у региону, не само за гас већ и за нафтне деривате", поручила је министарка.

Медведев је на истом скупу изјавио да ће изградња "Јужног тока" коштати око 15 милијарди евра, од чега, нагласио је, ниједан цент неће бити узет од европских пореских обвезника.

"Реч је о чисто приватном и комерцијалном подухвату", поручио је он и додао да ће изградња овог гасовода омогућити и флексибилније, и безбедније, и чистије снабдевање земаља ЕУ енергијом.

С друге стране, заменик генералног директора за унутрашње енергетско тржиште у Европској комисији Клаус-Дитер Борхарт упозорио је у свом говору да споразуми које "Гаспром" има са појединим чланицама ЕУ нису у складу са европским прописима и да ће морати да се промене.

Производња и дистрибуција гаса морају се раздвојити, а није дозвољено да нека фирма буде ексклузивни снабдевач, рекао је Борхарт.

Он је истакао да ће ови уговори током следеће две године морати да буду ревидирани, иначе "Гаспром" неће моћа да послује на територији ЕУ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи