Читај ми!

Илић: Новим законом до брже изградње

Нови закон о уређењу простора и изградињи допринеће да се брже гради, а дозвола ће бити бесплатна и добијаће се на једном шалтеру, рекао Велимир Илић.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић оценио је да ће нови закон о уређењу простора и изградњи, који би требало да буде донет пре краја ове године, допринети да се у Србији "брже гради и брже ради".

"Циљ новог закона је да инвеститори грађевинску дозволу добију на једним шалтеру, у року до 30 дана, да та дозвола буде бесплатна, а да се остале обавезе измире у току градње", рекао је министар у Београду, у јавној расправи о Нацрту закона о уређењу простора и изградњи.

Илић је истакао да је предвиђено да Министарство грађевинарства изда грађевинсклу дозволу, уколико локална администрација то не уради у предвиђеном року.

Нацртом закона о уређењу простора и изградњи, који је на јавној расправи до 12. децембра, предвиђено је да рок за издавање грађевинских дозвола за инвестиционе објекте буде 30 радних дана, а за породичне објекте осам радних дана.

Он је рекао да је предвиђен и електронски попис парцела, тако да ће моћи да се прати где се и шта гради.

Министар грађевинарства и урбанизма је изразио сумњу да је Катастар спреман за примену новог закона и истакао да ће због тога бити потребно око три месеца након усвајана за његово усклађивање. 

Илић очекује да ће Влада предлог закона о уређењу простора утврдити до 15. децембра, да би Скупштина могла да га размотри и о њему гласа до краја године.

Ако закон прође, биће потребна три месеца за усклађивање, да би се примењивао од пролеће када почиње грађевинска сезона, рекао је Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи