Мање пара за градове и општине

Буџетом за наредну годину предвиђено је да мање новца буде издвојено за локалне самоуправе. Власти у локалу упозоравају да ће квалитет живота грађана бити нарушен и да ће бити угрожене капиталне инвестиције. Са друге стране, у ресорном министарству кажу да би, да не трпе локалне самоуправе, трпело здравство, школство и полиција.

Расправа о буџету за 2014. годину не води се само у скупштинским клупама. Стална конференција градова и општина упутила је отворено писмо министру финансија у којем негодује јер ће, како кажу, локалним самоуправама неоправдано смањити средства за 3,7 милијарди динара. Тврде да је прекршен Закон о финансирању локалне самоуправе и траже састанак са Министарством.

 

На рачуну градова и општина у новој години биће две милијарде динара мање него ове, рачуница је Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе.

И Врањанци су направили рачуницу - због ових али и промена пореских прописа, њихов буџет биће мањи за око 400 милиона динара. Уштеде, кажу, неће моћи то да надокнаде.

Члан Градског већа Врања за буџет и финансије Драган Спирић истиче да ће због ових смањења и квалитета живота грађана бити смањен.

"Ми ћемо морати да се одрекнемо неких надлежности које су прописане актима Републике Србије. Или ће бити финансирани на неком нижем нивоу или их једноставно неће бити. Наравно, биће и мање средстава за финасирање капиталних инвестиција", каже Спирић.

У удружењу градова и општина жале се да је свакој републичкој власти најлакше да штеди преко леђа локалних самоуправа.

"Смањењем трансферних средстава у наредној години од 3,7 милијарди угрожена је реализација многих капиталних инвестиција као што је изградња школа, обданишта, улица, мостова и сличних објеката које представљају капиталне инвестиције за локалне самоуправе", Ђорђе Станчић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

Последице ће, страхују, трпети и радна места у грађевини. Локалним самоуправама остаје или да се задужују или да склапају партнерства са приватницима.

У ресорном министарству објашњавају - да не трпе локалне самоуправе, трпело би здравство, школство и полиција.

"Увидом у буџете локалних самоуправа сигурно бисмо могли да пронађемо велики број позиција које могу бити потпуно избрисане из реализације буџета, а да нико на позицијама развоја, изградње, опремања инфрастуктурних пројеката, комуналних делатности дакле, не буде угрожен", тврди министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић.

Поред смањења средстава које директно добијају из буџета, градови и општине ће моћи да рачунају и на мање пара од министарства задуженог за локалне самоуправе. За то су, кажу у том министарству, сви заједно одговорни јер нису успешно потрошили новац који им је дат ове године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи