Дачић: Пријатељство није довољно за бизнис

Србија и Русија су традиционални пријатељи, али то није довољно за бизнис, поручио премијер Ивица Дачић на састанку са руским привредницима у Јагодини.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су Србија и Русија традиционални пријатељи, али да то није довољно за бизнис.

"Ми смо словенске душе које нису баш много оперативне. Зато је важно да смо покренули читав механизам успешне пословне сарадње између Русије и Србије који ће, сигуран сам, много допринети развоју српске економије", рекао је Дачић у Јагодини на састанку са руским привредницима из Лењинградске области и председником Скупштине града Јагодина Драганом Марковићем Палмом.

Подсетио је да је вредност изградње "Јужног тока" око две милијарде евра и да ће на његовој изградњи бити ангажовано на хиљаде људи и предузећа.

"Радује нас све веће присуство руских компанија у Србији. Русија је један од наших највећих спољнотрговинских партнера, поред Италије и Немачке", рекао је Дачић.

Додао је да Србија мора организовано да приступи питању извоза пољопривредних производа на руско тржиште.

"Александар Вучић и ја смо о томе разговарали и ми припремамо у наредним недељама програм који би омогућио извоз и развој пољопривреде, јер је руско тржиште огромно", истакао је Дачић.

Додао је да је на састанцима у Москви са руским председником и премијером речено да је Русија спремна да купи све што Србија произведе у пољопривреди.

Кључни интерес Србије у овом тренутку је да се подигне ниво економске активности, да се отварају нове фабрике и запошљавају људи.

"У првих девет месеци ове године дошло је до благог опоравка српске привреде. Индустријска производња у односу на прошлу годину порасла за више од пет одсто, што је доказ да се привредна активност покреће", напоменуо је Дачић.

Изградња фабрике картона у Јагодини

Иницијатор састанка био је Владимир Славохотов, власник руске компаније "Нортх Картон", која ће у Јагодини направити фабрику картона и картонске амбалаже.

Славохотов је истакао да му је од пројекта до добијања свих сагласности и почетка градње фабрике било потребно седам месеци и то првенствено због опреме која стиже из Италије и Немачке, док је у Србији све завршено за два и по месеца.

"Сличну фабрику сам саградио у Волгограду у Русији и тамо ми је било потребно годину и по дана", навео је Славохотов и додао, обраћајући се премијеру Дачићу, да му овде нико није тражио ни динар.

Рекао је да су у посету Јагодини дошли руски привредници који имају конкретне идеје и пројекте, а међу њима су привредници који се баве дистрибуцијом гаса и грађевинарством, као и руководилац одеска транспорта "Гаспрома".

Састанку је присуствовао и министар саобраћаја Александар Антић који је истакао да ће Влада и његово министарство учинити све да створе добар пословни амбијент, као и да су приоритети изградња инфраструктре, како за саобраћај и људе тако и за пословање и бизнис.

Додао је да ће од 1. јануара у Србији бити четири лета дневно на релацији Београд-Москва, од тога два "Ер Србије" и два "Аерофлота".

Након састанка је потписан протокол о изградњи фабрике за течни гас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи