Будућност индустрије у технолошком развоју

Формиран Конзорцијум прве индивидуалне технолошке платформе за домен производних технологија. Председник Томислав Николић истакао да будућност српске индустрије лежи у технолошком развоју и извозу базираном на одбрамбеној индустрији. Држава ће помоћи предузећима да се поставе на здраве основе, поручио министар привреде Саша Радуловић.

Потписивањем Меморандума којим је формиран Конзорцијум прве индивидуалне технолошке платформе за домен производних технологија данас је у Крагујевцу отворен инжењерски форум са циљем проналажења решења за технолошко јачање производних послова српске индустрије.

Форум је отворио председник Србије Томислав Николић који је истакао да будућност српске индустрије, пре свега лежи у технолошком развоју и извозу базираном на одбрамбеној индустрији.

Према његовим речима, откако је 1853. године извршено прво успешно ливење топовских цеви, војна индустрија у Србији је била носилац развоја државе. "Одбрамбена индустрија Србије остала је водећа грана српске привреде и генератор угледа Србије у региону и свету. Војна индустрија је тренутно највећи потенцијал за извоз", рекао је Николић.

Према његовим речима, у овом тренутку постоје наруџбине и закључени уговори који обезбеђују извоз већи од 250 милиона долара колико тренутно Србија остварује са својим спољнотрговинским партнерима.

Николић је истакао да одбрамбеној индустрији недостају средства, нова и савремена опрема, нови управљачки однос према ресурсима и некадашњи, како каже заборављени, однос према раду.

"С поносом истичемо нашу славну прошлост, али исто тако треба да уложимо максималне напоре за будућност. У наставку основ успеха лежи у заједничком напору и свако треба да живи уздигнуте главе, али и да да допринос том циљу", рекао је Николић.

Председник Академије инжењерских наука Србије Бранко Ковачевић подсетио је на дугу традицију Србије у инжењерству и образовању, али и позвао на сарадњу свих релевантних аспеката друштва како би се она поново уздигла.

"Када погледате стање у индустрији оно је катастрофално. Имамо три пута мање радних места у индустрији него пред распад земље 1990, старосна структура је катастрофална... Зато смо сви овде заједно да пробамо нешто да урадимо са индустријом, јер без ње нема здраве привреде и економије", истакао је Ковачевић.

Према његовим речима, циљ данашњег скупа је да се на једном месту скупе сви потенцијали Србије, односно државни врх, стручњаци из образовања и науке, привредници, јер, како каже, нема индустрије без јаке науке и образовања.

Помоћ државе предузећима у реструктурирању

Министар привреде Саша Радуловић оценио је да је последњих десет година у Србији вођена катастрофална економска политика и приватизација и најавио да ће држава сада помоћи предузећима у реструктурирању, "али не тако да се бацају паре у бунар".

"Држава ће помоћи, али не да баца паре у бунар и купује социјални мир, него да се предузаћа поставе на здраве основе и преко нових инвеститора подстакао њихов раст", рекао је Радуловић. 

Додао је да су страни инвеститори јако важни у развоју једне економије, али да је ипак домаћа привреда, главна ствар.

Радуловић је напоменуо да је за промену система неопходна прво промена основе економске политике и стварање простора како би домаћа привреда успела да напредује, расте и запопшљава.

"Први корак је да се утврди дијагноза стања српске приврде и да економија крене да се извлачи из блата. Годинама су трунула предузећа у реструктуацији и годишње нас то кошта 750 милиона долара", рекао је Радуловић.

Након уводног дела Председник привредне коморе Србије Жељко Сертић и Ковачевић, у присуству председника Републике, потписали су Меморандум о разумевању којим се формира Конзорцијум прве индивидуалне технолошке платформе за домен производних технологија - НТПС Производња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи