Читај ми!

Љајић: Велики потенцијал тржишта Србије

Тржиште Србије недовољно је развијено, али има највећи потенцијал у региону, рекао министар Расим Љајић. Влада припрема законске регулативе која би олакшала долазак великих трговинских ланаца и повећала конкуренцију.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је тржиште трговине у Србији вреди 70.6 милијарди долара и да се процењује да ће 2016. године до порасти 105 милијарди.

"Тржиште Србије је још увек недовољно развијено, посебно кад се ради о покривености великим трговинским ланцима, али је то тржиште које има највећи потенцијал у регону", рекао је Љајић на регионалној конференцији о развоју тржишта робе широке потрошње у хотелу "Хајат".

Према његовим речима, очекивани раст од око 50 одсто показује да тржиште Србије нема конкуренције у региону, што се види у поређењу са Хрватском чији је очекивани раст 15,5 одсто или Словеније испод десет одсто.

Како је рекао, Србија постаје значајно тржиште за стране инвеститоре када се погледа ниска стартна основа и истакао да Влада Србије ради на заокруживању законске регулативе у правцу даље либерализације како би олакшала долазак великих трговинских ланаца.

Љајић је навео да се тренд смањења броја малих продавница и повећање учешћа великих трговинских ланаца не може зауставити и да се у Србији од 2011. број малих радњи смањио за 47 одсто.

Љајић је истакао да Србија нема ниједан од десет највећих трговинских ланаца и да је њихов долазак потребан због повећања конкуренције.

"Највероватније ће доћи ЛИДЛ који је већ купио десет локација, али је потребно најмање 15 да би у једном граду почео да ради. Влада Србије помаже добијање дозвола, а да у неким општинама то иде тешко", рекао је Љајић.

Љајић је рекао да су трговинске марже у Србији највеће у региону, због недостатка конкуренције.

Према његовим речима, 2011. године трговачке марже износиле су 19,7 одсто, док су у 2012. износиле 21,9 одсто, што је пет до десет пута више него у другим земљама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи