Најважнији задатак смањење "рупе" у буџету

Веома је важно да наредна година буде година фискалне консолидације и да почне смањивање дефицита у буџету, каже за РТС професор Небојша Савић. Председник Савета гувернера НБС сматра да ће смањење "рупе" у државној каси бити главна препорука и Мисије ММФ-а која је стигла у Београд.

Мисија Међународног монетарног фонда стигла је у Београд и, овога пута, дочекујемо је са нешто бољим вестима, каже председник Савета гувернера Народне банке Србије, професор Небојша Савић. Ипак, највећи проблем и даље нам представља значајна "рупа" у буџету.

Професор Савић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснио да су добре вести то што је инфлација оборена, извоз је повећан и наставља да расте, а сходно томе, пада спољнотрговински дефицит.

Међутим, значајна тема разговора са Мисијом биће буџет за наредну годину, који је данас пред посланицима Скупштине Србије.

Разговоре о буџету са Мисијом ММФ-а водиће представници Министарства финансија, напомиње Савић, али сматра да ће главна препорука бити да Србија смањи дефицит.

Предлог буџета јесте "тврђи" него претходних година, али је веома важно да следећа година буде година фискалне консолидација и да почне смањивање дефицита у државној каси, напомиње Савић.

Мисија која је у Београду је техничка мисија, која треба да оцени тренутно стање и тема разговора неће бити евентуални аранжман са ММФ-ом.

Ипак, Савић очекује да би договор о аранжману могао да буде постигнут следеће година.

Аранжман не мора да буде кредитни, већ то може да буде и тзв. аранжман из предострожности. У сваком случају, напомиње Савић, аранжман ће зависити од оцене буџета и процена да ли Србија може да оствари фискалну консолидацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи