Корак ка зони слободне трговине Кине и ЕУ

Најбројнија британска делегација икада у посети другој привреди света. Задатак је повећање трговинске размене на 100 милијарди долара до 2015. године. Британски премијер Дејвид Камерон обећава да ће се заложити за споразум о зони слободне трговине између Кине и ЕУ, која је и највећи трговински партнер Пекинга.

Премијер Британије Дејвид Камерон налази се у тродневној посети Кини са великом делегацијом британских привредника. Он обећава да ће уложити максималне напоре да се постигне споразум о зони слободне трговине између Кине и Европске уније, која је и највећи трговински партнер Пекинга. Уколико до тога дође, споразум би Британији могао донети око три милијарде долара годишње.

У поход на нове инвестиције и радна места Камерон је у Кину повео више министара и чак 150 пословних људи и представника сектора образовања и здравствене заштите. Најбројнија британска делегација икада у посети другој привреди света има задатак да повећа трговинску размену на 100 милијарди долара до 2015. године.

"Неки у Европи, али и на другим местима, виде да се свет мења и хоће да ућуткају Кину подижући трговинске баријере. Британија жели да их уклони. Отворена Британија је идеалан партнер за отворену Кину", рекао је Камерон.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је да је Кина спремна за унапређење сарадње.

"Сагласили смо се да наше компаније треба да унапреде сарадњу у области железничког саобраћаја, брзих пруга и нуклеарне енергије. Штавише, Кина је вољна да купи удео у власништву нуклеарних објеката у Великој Британији и да контролише њихову изградњу", каже Кећијанг.

Опипљив резултат већ је остварен у британско-кинеској кооперацији "Јагуар Ланд Ровера", чије је погоне у Пекингу обишао премијер Камерон. Прошле године повећали су продају на кинеском тржишту за 80 одсто.

"'Јагуар Ланд Ровер' запошљава 38.000 људи у Британији и бриљантно послује овде у Кини. Желимо да им помогнемо да продају још више аутомобила", каже Камерон.

Страховало се да би Камеронов прошлогодишњи сусрет са Далај Ламом, кога Кина сматра сепаратистом, могао да угрози економске односе Лондона и Пекинга. Британија је, међутим, пружила гаранције да се премијер неће поново састати са тибетанским духовним вођом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи