Позив италијанским инвеститорима да улажу у Србији

Позив италијанским компанијама и чланицама Коморе италијанско-српских привредника да размисле о приватизацији 153 предузећа у реструктурирању, упутио је министар привреде Саша Радуловић. Привредници из Италије заинтересовани за улагање траже само јасна правила и стабилност, поручио Андреа Симончели.

Министар привреде Србије Саша Радуловић позвао је италијанске компаније које послују у Србији, чланице Коморе италијанско-српских привредника, али и друге инвеститоре из Италије, да размисле о приватизацији 153 предузећа у Србији која се налазе у реструктурирању.

"Списак предузећа је на сајту Министарства приивреде, позив је отворен, очекујем да ћемо до краја године решити унутрашње стање у тим предузећима и направити чисте билансе како би инвеститори могли да послују", рекао је Радуловић је на годишњем састанку Коморе италијанско-српских привредника у Београду.

Он је рекао и да су италијанске компаније које већ послују у Србији најбољи амбасадори земље, и да се нада да ће они привући што више нових инвеститора, како би будућност, према његовим речима, била боља и за раднике тих предузећа, али и за Србију, за раст и запошљавање.

Министар привреде је навео да је Србија изашла из јако тешког периода, да иде ка Европској унији, да има велике проблеме са буџетом, али и да покушава да среди финансијску ситуацију, како би инвеститори добили стабилност коју очекују.

Радуловић је оценио сарадњу са Италијом као веома добру и изразио уверење да ће две земље у будућности отварити још боље резултате у економској сарадњи.

Јасна правила и стабилност

Председник Коморе италијанско-српских привредника Андреа Симончели поручио је на скупу у да привредници из Италије заинтересовани за улагање у Србију траже само јасна правила и стабилност.

"Велики Вук Караџић је рекао 'Пиши као што говориш - читај као што је написано'. Једноставно и прецизно. Волели бисмо да се реализују реформе које је Влада Србије најавила, да се поново покрене привреда у овој земљи", рекао је је Симночели.

Симончели је рекао и да је Италија највећи пословни партнер Србије, која је плодно тле за повећање производних капацитета, не само великих фирми као што су "Фијат", "Банка Интеза", "Делта Аграр", већ и малих и средњих предузећа.

Запослени у Комори су, према његовим речима, током ове године добили више од 50 иницијатива за улагање, и више од 5.000 позива, а у 2014. очекују још већа углагања, рекао је он.

Амбасадор Италије Гузепе Манцо подсетио је да је све почело великом инвестицијом "Фијата" и да данас у Србији у знаку "Фијата 500" послује 500 малих и средњих предузећа која су стуб сваког друштва. Та предузећа запошљавају 20.000 људи у Србији, додао је Манцо.

Према његовим речима, економска размена у 2013. години досегла је две милијарде евра.

Скупу, којим је обележена 11. годишњица Коморе италијанско-српских привредника и успешна привредна сарадња две земље, присуствовали су и амабсадори Немачке, Грчке, Индонезије и Румуније, као и министар пољопривреде Србије Драган Гламочић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи