Читај ми!

Радуловић: Закон о раду кључан за привреду

Министарство привреде ће инсистирати да измене и допуне Закона о раду уђу у скупштинску процедуру до краја године, најавио министар Саша Радуловић и рекао да неће поднети оставку под притиском синдиката. Агенција за приватизацију неће више задовољавати страначке и појединачне интересе, већ државне, поручио Радуловић.

Министар привреде Србије Саша Радуловић рекао је да Министарство неће одустати од промена Закона о раду и да неће поднети оставку под притиском синдиката.

Закон ће, уверен је министар, бити завршен за који дан да би Скупштина могла да га усвоји почетком 2014. Тако ће српски прописи о раду бити сличнији европским, а зарад смањења незапослености олакшаће се запошљавање и отпуштање. 

Истакао је да су разне одредбе важећег Закона у раду јако лоше и да су у значајној мери "допринеле губитку радних места и неотварању нових радних места".

То није по вољи ни једином синдикату који још учествује у расправи о закону.

Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката каже да се на мала врата уводи флексибилни радни однос као претежни начин запошљавања.

"И то кроз увођење продужења рада на одређено време, изнајмљивање радника, увођење приватних агенција и укидањем процедура за отказ", рекла је Савићева.

Душан Коруноски из Уније послодаваца објашњава да је сада ситуација таква да се лош радник тешко отпушта, па онда пате остали добри радници. "Само олакшавање отпуштања није против радника, већ против лошег радника", истакао је Коруноски.

Тренутно преко агенција за запошљавање до посла долазе десетине хиљада људи, а немају законску заштиту.

Радуловић каже да и код агенција за запошљавање постоје злоупотребе које су могуће, а које би требало да се ставе у закон.

"Боље је имати регулативу и заштитити људе у тим ситуацијама него имати дивљину коју имамо данас", рекао је министар.

Још много тога у закону треба да се прецизира, али су два највећа синдиката одлучила да у томе не учествују, оцењујући закон као неприхватљив.

"Неке одредбе Закона о раду говоре о репрезантативности синдиката. а ова два не желе ни са ким другим да деле репрезентативност", рекао је Радуловић

Љубиша Несторовић из Савеза самосталних синдиката Србије каже да у свакој држави постоје репрезентативни сисндикати, а да су у Србији то УГС и СССС.

Синдикати најављују да ће за који дан завршити свој Предлог закона о раду и траже да се о њему расправља на Социјално-економском савету.

Кључни системски закони 

Радуловић је рекао да су закони о раду, о планирању и изградњи, о приватизацији и о стечају, кључни системски закони који који треба Влади Србије да омогуће да спроведе тешку реформу у 2014. години и да постави систем на здраве ноге.

Према његовим речима, нетачне су критике да је измена Закона о раду "нешто катастрофично" и да ће "људи да губе посао".

"То једноставно није истина, задатак и циљ Владе је раст запошљавања", рекао је Радуловић и истакао да су измене Закона о раду у најдубљем интересу свих грађана Србије, укључујући и запослене.

Поводом изласка репрезентативних синдиката из разговора о радној верзији измена Закона о раду, рекао је да Влада жели да разговара и преговара, како би се нашло решење.

"Морамо да пронађемо решење и једини начин је да учествујемо у дијалогу. Нико ником не намеће решења, али морамо о конкретним решењима да разговарамо", рекао је српски министар привреде, истичући да не могу паушално да се дају оцене закона.

Државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић је рекао да су разговори о радној верзији Закона о раду настављени са послодавцима и после изласка синдиката из радне групе за тај закон, и истакао да очекује да ће у наредних неколико дана имати " добар материјал за јавну расправу".

Конференцију "Реформа тржишта рада - ново радно законодавство" је организовао Нови магазин у сарадњи са Привредном комором Србије и уз подршку Амбасаде САД у Београду. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи