Представљена агенда која ће Србији омогућити приступ новцу ЕУ намењен за Западни Балкан

Делегација Европске уније и Министарство за европске интеграције представили су реформску агенду која ће Србији омогућити приступ новцу који је Европска унија наменила нашој земљи кроз План раста за Западни Балкан.

За Србију је планом намењено 1,58 милијарди евра. Реч је о 98 мера, подељених у 4 области, чије испуњавање је предуслов за исплате.

До краја године требало би да Србији буде исплаћено 112 милиона евра као облик предфинансирања, и то уколико се испуне услови.

Међу њима и усвајање препорука Одихр-а, измене медијских закона, усклађивање визног режима са правилима ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да корупција и нефункционисање судова су економски трошак.

"Сматрамо да су реформе у области владавине кључне за друштво да би оно могла да функционише како треба, то је важно за грађане. Циљ је да се до краја године исплати седам одсто од 1,58 милијарди евра на колико Србија може да рачуна из Плана. Педесет одсто новца ићи ће у буџет, а остатак у инфраструктурне пројекте“, рекао је Жиофре.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић каже да без реформи у области владавине права нема ни социо-економског раста и развоја.

рва и основна функција тих мера је доказ, доказ кредибилности у процесу европске интеграције, оне не замењују процес преговора али и те како треба да убрзају процес, јер смо из стратешких докумената извукли неке од тих важних реформи“, каже Мишчевићева.

План раста предвиђа, осим реформске агенде и средстава за њено спровођење и постепену интеграцију у Јединствено тржиште ЕУ, као и спровођење мера у оквиру Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана.

Четири реформске области на којима треба радити су пословно окружење и развој приватног сектора, зелена и дигитална транзиција, људски капитал, мере у области владавине права.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи