Читај ми!

РТБ остаје у власништву државе

Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски каже за РТС да су започели разговори са потенцијалним стратешким партнером, пољским концерном КГХМ, али да се разговори односе на рудна лежишта. РТБ остаје у власништву државе, нагласио је Спасковски.

Једно од првих предузећа у реструктурирању које би требало да нађе стратешког партнера јесте Рударско топионичарски басен Бор. Према последњим информацијама, за РТБ интересовање је показао четврти произвођач бакра у свету, пољски концерн КГХМ. Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски каже да разговори са Пољацима јесу започели, али да се односе на рудна лежишта.

"РТБ остаје у власништву државе. После реструктурирања ми ћемо постојећи дуг од 850 милиона долара конвертовати у капитал, тако да ће држава Србија постати стопототни власник РТБ-а", рекао је Спасковски, гостујући у Дневнику РТС-а.

Напоменуо је да се део који се односи на Пољаке, уствари, односи на градњу фабрике експлозива, која ће снабдевати тржиште бивше Југославије и део тржишта Африке и запошљаваће 50 радника.

"Дуг од 850 до 860 милона долара настао је пре 2008. године, почев још од 1960. и у време инфлације. Ми нових дугова немамо, а управо ће тај дуг бити конвертован у капитал", истиче Спасковски.

Говорећи кашњењу при градњи нове топинице, Спасковски каже да је у тај пројекат био намерно уграђен тзв. "балкански фактор", како би се убрзали извођачи.

"С друге стране, то је 'браунфилд' инестиција, значи, није заустављана производња ни у топионици ни у фабрици сумпорне киселине како бисмо имали новац за плате и текуће потребе, па ће радови бити завршени половином следеће године", објаснио је директор РТБ-а разлоге кашњења.

Спасковски износи да су просечне плате у РТБ-у око 70. 000 динара па се по том основу за државу издваја око три милиона евра месечно, кроз доприносе и текућа давања.

Истиче да, после консолидације 2009. године, РТБ стално бележи плус у пословању и да је прошле године плус био око 56 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи