Читај ми!

Синдикати траже смену Радуловића

Индустријски синдикати затражили смену министра привреде Саше Радуловића због, како оцењују, лоших мера које је предложио за предузећа у реструктурирању и због измена Закона о раду.

Представници индустријских синдиката Самосталног синдиката и УГС "Независност" затражили су смену министра привреде Саше Радуловића због лоших мера које је предложио за предузећа у реструктурирању и због измена Закона о раду.

Председник Гранског синдиката хемије, неметала, енергетике и рударства "Независност" Милорад Пановић рекао је на конференцији за новинаре да се Радуловић "руга" репрезентативним синдикатима у Србији који су тражили разговор с њим о проблемима предузећа у рестуктурирању.

"Позвао је све друге осим нас који смо тражили састанак. То је неозбиљно, неодговорно и ругање репрезентативним синдикатима у Србији", истакао је Пановић.

Навео је да се, према најавама Министарства, очекује да без посла остане 30.000 радника у 153 предузећа у рестуктурирању.

Председник Самосталног синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној, дуванској индустрији и водопривреди Србије Драган Зарубица рекао је да ће обе репрезентативне синдикалне организације данас почети да прикупљају потписе за смену Радуловића.

Зарубица је најавио да ће прикупљање потписа трајати до 5. децембра када ће се у Дому синдиката бити одржан скуп представника синдикалних организација и пословодстава индустријских предузећа у рестуктурирању.

Позвани су Радуловић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић.

"Очекујемо да ћемо прикупити више од 100.000 потписа које ћемо, уколико не будемо задовољни резултатима састанка 5. децембра, после протестне шетње проследити Влади Србије", рекао је Зарубица.

Синдикалци су најавили да ће, уколико Радуловић не буде смењен, потом блокирати саобраћајнице и протестовати пред зградом Владе Србије у Београду до испуњења затхева.

Индустријски синдикати сматрају да министар привреде предлаже измене закона о раду, о стечају и о приватизацији који су против интереса привреде Србије и запослених у предузећима у рестуктурирању, и да смањује права радника.

Зарубица је нагласио да се Радуловић, уместо да решава проблеме, "игра са личним картама" предузећа и најавио да ће радници министру послати копије својих 100.000 личних карата.

Председници Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката Независност Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак упутили су писмо Радуловићу у којем га обавештавају да неће доћи на састанак 28. новембра.

"Са жаљењем констатујемо да су начин на који комуницирате са две репрезентативне централе и покушај да позивањем бројних синдикалних организација - постојећих и непостојећих, омаловажите и обесмислите значај и улогу репрезенативних социјалних партнера, недопустиви и увредљиви", пише у писму.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи