"Србијагас" преузео фабрику стакла

Догорочни циљ је да се од фабрике стакла у Параћину, коју је званично преузео "Србијагас", направи лидер у производњи стакла у окружењу, профитабилно друштво и најбоља фабрика у овом делу Србије, рекао генерални директор Душан Бајатовић.

На основу одлуке Владе Србије, "Србијагас" је извршио конверзију дуга од 34 милиона евра и преузео већинско власништво у српској фабрици стакла. Именован је нови управни одбор који ће поставити свој менаџмент. Бугарски "Рубин" и даље остаје акционар са свим обавезама преузетим приликом приватизације.

"Главни циљ ће бити да се спроведе реконструирање и ревитализација како би се повећала тренутна вредност капитала фабрике, чиме ће "Србијагас" сачувати и увећати вредност своје инвестиције", рекао је Бајатовић на конференцији за новинаре у параћинској фабрици. 

Бајатовић је рекао да, у сарадњи са Владом и осталим факторима, фабрика може постићи оно што се од ње тражи, па "Србијагас" и Влада неће улагати у ову фабрику, већ ће се репрограмирати дуг са повериоцима и банкама.

Бајатовић је истакао да је догорочни циљ да се од СФС направи лидер у производњи стакла у окружењу, профитабилно друштво и најбоља фабрика у овом делу Србије.

Репрограмом обавеза према добављачима и банкама ће се опустити финансијски притисак са којим се СФС тренутно сусреће и дозволити простор да производња неометано започне.

"Фабрика ће своје репрограмиране обавезе уредно измиривати, по договореној динамици, што ће добављачима повратити поверење у њу, а друштво ће бити у могућности да обезбеди повољније услове набавке сировина", рекао је Бајатовић.

У наредном периоду требало би да се обавеза према добављачима спусти са садашњих 245 дана на реалан рок од 75 дана, да се обрт залиха повећа на 12 пута годишње, са садашњих 1,6, прецизирао је Бајатовић.

Циљ модернизације технологије је да се повећа енергетска ефиканост производње, што ће смањити укупне трошкове и зависност од великих добављлача. Могућност рециклирања стакла ће такође бити размотрена.

За новог председника Управног одбора Српске фабрике стакла изабран је Слободан Томовић. Генерални директор фабрике и остало руководство биће изабрано наредних дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару