Србија поново извози прерађевине од меса

После 20 година Србија поново може да извози прерађевине од свињског меса на тржиште Европе. Извозне дозволе добиле су кланице "Топола" из Бачке Тополе, "Биг Бул", "Јухор" и "Колбис", а очекују се извозне дозволе за још три кланице.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да је одобрен извоз прерађевина од свињског меса на тржиште ЕУ, што значи да Србија, после 20 година, поново може да извози такве производе на европско тржиште.

Извоз је слободан за све количине које испуњавају критеријуме за пласман у земље Уније, а извозне дозволе добиле су кланице "ИМ Топола" из Бачке Тополе, "Биг Бул" из Бачинаца, "Јухор АД" из Јагодине и "Колбис" из Новог Сада.

Очекује се да извозне дозволе у врло кратком времену добију још три кланице из централне и јужне Србије.

"На тај начин добијена је велика шанса за развој сточарства и индустрије за прераду меса, али и преко потребан вентил за пласман робних вишкова свињског меса који су протеклих година често доводили до пада цене товљеника и за последицу имале смањење сточног фонда", истиче се у саопштењу.

"Овај велики успех резултат је марљивог рада инспекцијских служби, Управе за ветерину и целог Министарства пољопривреде", додаје се у саопштењу.

Министарство пољопривреде наглашава да је на доказивање тога да се у Србији производе квалитетне прерађевине од свињског меса достојне пласмана на европску трпезу утицало неколико фактора, пре свега доношење новог Закона о безбедности хране и регулисање свих аспеката производње, промета и контроле индустрије меса.

Такође, спроведен је и низ акција спречавања нелегалног увоза и промета производа од меса, а такође су присутна и вишегодишња улагања у стандарде квалитета и отклањање критичних тачака у процесу производње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару