Сакс: Србији потребна стратегија раста

Србија је јасно оријентисана ка чланству у Европској унији и то је добра процена Владе Србије, али то чланство само по себи неће решити све економске проблеме земље, каже амерички економиста Џефри Сакс. Смањење јавне потрошње и буџетског дефицита није довољно само по себи, јер мора да постоји стратегија раста, истиче Сакс.

Амерички економиста Џефри Сакс каже да је Србија јасно оријентисана ка чланству у Европској унији и да је то добра процена Владе Србије, али да чланство само по себи неће решити све економске проблеме земље.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Надам се да то неће потрајати до 2020. године. Мислим да то нема смисла и ја бих желео да то иде брже", рекао је Сакс гостујући у емисији "Око".

Сакс, који је и директор Института "Планета" на Универзитету "Колумбија" у САД, сматра да будућност Србије није само да буде чланица ЕУ, већ да земља треба да размисли о свом геостратешком положају, о предностима свог положаја и о начину како да економски осваја суседна и друга тржишта у свету и привуче партнере са удаљених дестинација.

"Бити члан ЕУ - то је добро, али то само по себи неће решити све економске проблеме Србије. То је сигурно", указао је Сакс.

Према његовим речима, Србија не треба да копира, на пример, искуства Јужне Кореје да би убрзала економски раст, већ Влада треба да има стратегију развоја, потребне су инвестиције, да има визију где ће бити конкурентна, да планира коју ће робу више продати на новим тржиштима.

Сакс сматра да млади у Србији, који чине око 50 одсто незапослених, треба да се усавршавају и да стичу нове вештине, јер само тако могу да рачунају на боље плаћена радна места. Он је додао да Србија треба да подстиче оснивање и раст предузетничких фирми и предузећа, која су извозно оријентисана.

"То је велики посао, велики напор и требаће времена за то", нагласио је Сакс, оцењујући да је толики удео незапослених младих људи - трагедија.

Коментаришући макроекономска кретања у Србији, амерички економски аналитичар приметио је да наша земља има велику јавну потрошњу и указао на то да се буџетски дефицит мора смањити.

Смањење јавне потрошње и буџетског дефицита није довољно само по себи, јер мора да постоји стратегија раста, мора да се нађе начин за отварање нових фирми и нова радна места, рекао је Сакс и поручио да не треба по сваку цену ићи у приватизацију друштвеног капитала, "само да би се нешто продало", већ треба изабрати стратешког партнера који ће подићи српску економију и учинити је конкурентном.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару