Година дана светске економске кризе

Серија лоших економских вести у свету почела тачно пре годину дана. Америчка влада национализовала је хипотекарне банке "Фреди Мек" и "Фани Меј" јер су одобравале позајмице милионима Американаца без провере да ли они могу да их врате. Зачарани круг се завртео. људи остају без посла, купују мање, због мале тражње нема производње. Свет је ушао у рецесију.

Америчка влада национализовала је пре тачно годину дана хипотекарне банке "Фреди Мек" и "Фани Меј" које су, заједно, држале готово половину свих стамбених кредита у Сједињеним Америчким Државама. На тај начин започела је серија лоших економских вести у свету. 

Два кредитна џина дошла су на ивицу банкротства јер су одобравала позајмице милионима Американаца без провере да ли они могу да их врате. Била је то увертира светској финансијској и економској кризи, најтежој од 1929. године.

Извештаче су имена "Фани Меј" и "Фреди Мек" и пре годину дана неодољиво подсетила на неки средовечни пар са америчког запада. Тај доброћудни пар замало да уништи светски финансијски поредак.

"Фани Меј" и "Фреди Мек" били су међу најјачим финансијским институцијама у свету и њихове вредносне папире са поверењем су куповали инвеститори широм планете. Њихови огромни губици разоткрили су слабост светских финансија, за које неки кажу да су виртуелни свет који треба строже контролисати.

"У основи, ми имамо закон који забрањује коцку, а дозволили смо Вол стриту да се игра новцем обичних људи и ево докле смо стигли. Њима треба више од контроле, потребно је другачије устројство да би обезбедили новац, радна места, послове и друго што одржава економију здравом", рекао је редитељ Мајкл Мур.

Свет у рецесији 

За неколико дана прошлог септембра, међу инвеститорима и банкарима завладала је паника. Вредност акција пала је 40 одсто, највеће америчке и британске банке пословале су само захваљујући помоћи држава које су издвајале огроман новац пореских обвезника за стимулативне пакете.

Капитализам је губио своја обележја. Због кризе су падале владе. Зачарани круг се завртео. људи остају без посла, купују мање, због мале тражње нема производње. Свет је ушао у рецесију, али стручњаци кажу да је катастрофа избегнута захваљујући сарадњи на међународном плану.

"Не можемо остати на истом курсу, на економији са надуваним профитима и презадуженим кредитним картицама, на систему који краткорочне интересе ставља испред дугорочних. Морамо људима вратити могућност да штеде. Током прошле године Американци су изгубили 2.000 милијарди долара уштеђевине", истакао је председник САД Барак Обама.

Две најјаче европске привреде Француска и Немачка, на изненађење многих, излазе из рецесије средином године, у трећем тромесечју очекује се да им се придруже Америка и земље еврозоне.

Јапан је на путу опоравка. Терет кризе пребацио се на обичног човека јер незапосленост још расте. У еврозони је са 9,5 одсто већ оборила десетогодишњи рекорд.

Пресек стања економије 

У Америци би незапосленост до краја године могла да премаши критичну границу од десет одсто и рекорд у последњих четврт века.

"Замислите радника у Немачкој, Француској, Америци или било где у свету који у новембру изгуби посао. За њега је криза далеко од краја", рекао је директор ММФ-а Доминик Строс Кан.

За самит у Питсбургу крајем месеца, лидери двадесет највећих светских економија припремају нови пресек стања светске економије.

Намеравају да одрже подстицајне мере, попут додатне државне потрошње и ниских каматних стопа.

Још не могу, међутим, да се сложе о контроли банкарског сектора. "Фани Меј" и "Фреди "Мек" треба да их подсете да то што пре ураде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару