Струја и гас неће поскупети до краја године

До краја године неће поскупети ни струја ни природни гас, изјавио у Новом Саду министар рударства и енергетике Петар Шкундрић. Због губитака "Србијагаса" услед диспаритета курса долара и динара, нисмо били у могућности да снизимо цену гаса, оценио Шкундрић.

Електрична енергија и природни гас у Србији неће поскупети до краја 2009. године, изјавио је  у Новом Саду министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

Шкундрић је новинарима после скупа посвећеног улагању у бионергију рекао да се нема услова да појефтини гас, иако је његова цена на европском и светском тржишту нешто нижа него 15. октобра 2008. године, када је формирана садашња цена у Србији.

"Због губитака "Србијагаса" услед диспаритета курса долара и динара, нисмо били у могућности да снизимо цену гаса", појаснио је министар енергетике.

Коментаришући зашто је Србија међу земљама са наскупљим нафтним дериватима у региону, министар је рекао да њихова цена зависи од акциза и скупог процеса прераде у домаћим рафинеријама.

"Има и земаља скупљих од нас. Тачно је да спадамо међу најскупље у региону, али је једино наша рафинерија била уништавана. Цена нафтних деривата мора да буде виша јер морамо више да уложимо у обнову рафинерије, а посебно у стварање техничко-технолошких услова како бисмо достигли висок стандард еколошке заштите", рекао је Шкундрић.

Министар је подсетио да је Србија у условима светске економске кризе морала да обезбеди одређена средства за функционисање државе, због чега тренутно половину цене појединих горива чине захватања државе.

Говорећи о приватизацији енергетског сектора у Србији, министар је истакао да ће се промена власништва предузећа из те области разликовати од продаје других државних фирми.

"Приватизација у енергетском сектору је реална кроз обезбеђење стратешких партнера за изградњу нових енергетских капацитета.

Држава мора да сачува већински пакет акција у области енергетике, посебно у области електро-енергетике", рекао је Шкундрић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару