Први откази у ДИН-у

Почело уручивање решења о отказима у Дуванској индустрији Ниш. Нишка фабрика, која послује у оквиру компаније "Филип Морис", отпустила је 306 радника, што је скоро трећина запослених.

Радници Дуванске индустрије Ниш (ДИН), који су добили отказ, почели су да преузимају решења о престанку радног односа.

Радници су добили позиве да у тој фабрици појединачно, током дана, преузимају решење о престанку радног односа.

Нишка фабрика цигарета, која послује у саставу мултинационалне компаније "Филип Морис интернационал" отпустила је 306 радника, што је скоро трећина запослених.

Како је наведено, просечна отпремнина је око 1,5 милиона динара по раднику, што је, како се истиче, 3,7 пута више од законског минимума.

Отпуштени радници кажу да нема разлога за отказе јер је реч о фирми која добро послује у иностранству и да би требало да запосли нове људе, а не да отпушта.

Председник Синдиката дуванске привреде АСНС Дејан Јанићијевић је истакао да нема разлога за отказе у 30 одсто случајева и да су оправдања послодавца "врло танка".

"Послодавац је планирао да данас подели решења радницима, али су сви радници добили различите термине за преузимање отказа, вероватно да би се избегле гужве испред фабрике", рекао је председник Синдиката.

Председник синдиката је навео да је свих 306 радника који су добили отказе примило отпремнине, а да ће им 10. септембра бити исплаћена зарада за август.

"Од сутра тече рок од 90 дана у којем радници могу да поднесу жалбу на решење о престанку радног односа", рекао је Јанићијевић, и додао да је било најава отпуштених радника да ће се жалити на решење и да ће правни тим синдиката сагледати сваки случај и утврдити да ли је било кршења Закона о раду.

Менаџмент ДИН-а није желео да коментарише отпуштања скоро трећине радника, већ је новинаре упутио на раније саопштење у којем се наводи да највећи део радника који је остао без посла не ради у производњи, већ у помоћним службама.

"Одлука о отпуштању донета је након детаљних анализа пословања ДИН-а и тржишних прилика, и била је неопходна како би се обезбедила одржива будућност фабрике у Нишу", навео је менаџмент.

Мултинационална дуванска компанија "Филип Морис" купила је нишку фабрику дувана 2003. године и од така уложила више од 630 милиона евра у Србији.

Након приватизације, кроз програм добровољног одласка из компаније је отишло 1.400 радника, који су у зависности од дужине радног стажа добили отпремнине у износу од 10.000 до 100.000 долара. Пре приватизације ДИН је имао око 2.500 запослених.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару