Читај ми!

Реформама до инвестиција

За Србију би било добро да добије датум за преговоре са ЕУ, али оно што је много важније од тога јесте да спроведе суштинске реформе, сагласни су гости "Ока економије". Објашњавају да ће инвеститори пре доћи ако се смањи јавна потрошња и ако се поједноставе поједине процедуре.

У очекивању нових вести из Брисела, поставља се питање колико би могући застој у дијалогу са Приштином и одлагање добијања датума за преговоре са ЕУ могао да кошта српску економију. Гости "Ока економије" сматрају да би добијање датума било веома значајно, али истичу да је много важније спровођење суштинских реформи.

Овде можете погледати/преузети емисију Око економије

Долазак инвеститора у Србију пре свега зависи од нас самих и то треба одвојити од питања приступа ЕУ, каже економиста Саша Радуловић.

"Инвеститорима је важније какав је привредни амбијент, какав је правни систем, порески систем, колико смо спремни да спроводимо реформе и то зависи искључиво од нас", сматра Радуловић.

Тврди да би држава требало да обустави поједине субвенције, поготово за фирме које су губиташи, као и да што пре спроведе пореску реформу како би се растеретио рад.

Са тим се слаже и професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња који каже да датум није толико важан каквим га медији праве и додаје да морамо да засучемо рукаве и урадимо нешто конкретно. Ипак, сматра да би недобијање датума могло негативно да се одрази на српску економију.

"Могао би да се смањи прилив страних инвестиција, не само из ЕУ, него и других развијених земаља. Тешко би било одржати кредитни рејтинг, што значи да би и он највероватније био смањен, а свако одлагање одложило би и приступ Србије европским фондовима", објашњава Црнобрња.

Додаје и да са неким можете да сарађујете само ако имате шта да му понудите. 

"Ми, на жалост, немамо шта да понудимо, јер је привреда деиндустријализована", каже Црнобрња.

Врата за ЕУ нису затворена

Миленко Џелетовић, координатор Економског савета СНС-а слаже се да би кредитни рејтинг могао да падне и да би недобијање датума могло да буде лош сигнал, али и он тврди да је много важније озбиљно радити на унутрашњим реформама.

"Ако погледате десет година уназад, страних инвестиција је било, али смо их проћердали. Нисмо реформисали систем. И то морамо сад да радимо. ЕУ неће доћи ако смо са тако гломазним апаратом, неће доћи да она прави коридоре", објашњава Џелетовић.

Каже да је српска Влада донела добру одлуку када је рекла да је спремна за наставак дијалога.

"Наша Влада не затвара врата за ЕУ, не говори о томе да ће у изолацију. Одговор који је дат је онај који тражи компромис између националног и политичког питања", каже Џелетовић.

Сматра и да су инвестиције из Уједињених Арапских Емирата добар пример за остале инвеститоре да дођу и уложе новац у Србију, јер је свака инвестиција добродошла.

"Убеђен сам да ћемо склопити аранжман са ММФ-ом и то би исто могао да буде добар сигнал страним инвеститорима", каже Џелетовић.

Наводи да је проблем ове Владе што је наследила рачун и дуг који није направила.

"Пошто привреда не ради, сада узимамо јефтиније кредите како би вратили оне скупље. И докле год буде тако у недоглед ћемо се задуживати", закључује Џелетовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару