Нови закон за сигурније улоге

Усвајање закона, којим је омогућено да Поштанској штедионици буде припојена Нова Агробанка, правовремена је реакција државе и добар начин да се уклони страх и неизвесност клијената, рекао за РТС секретар Удружења банака Верољуб Дугалић.

Доношење Закона о преузимању имовине и обавеза одређених банака ради очувања стабилности финансијског система Србије добра је и правовремена реакција Владе Србије, рекао је генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Дугалић је рекао да доношење закона о такозваним проблематичним банкама значи сигурност за штедиште те банке, али и све дуге клијенте.

"Враћено је поверење и сигурност који су можда делимично изгубили клијенти и депоненти Агробанке после проблема које је банка имала", рекао је Дугалић.

Према његовим речима, било је неизвесно шта ће се догодити са тим депозитима, са улозима, потраживањима, тако да је правовремена реакција добар начин да се неизвесност отклони и умањи страх који су имали клијенти те банке. 

"Агробанка није имала велико тржишно учешће и то није уздрмало сам банкарски сектор, али ради се о начину понашања, о поверењу и да није било овакве реакције увек би постојала нека сенка, подозрење и питање је шта би се десило са штедним улозима грађана у овој недељи кад доспева оно штоје орочено у претходној години", истакао је Дугалић. 

О штедњи се највише говори у октобру, месецу штедње, а ова последња недеља је - недеља штедње. Ове године банке нуде камате до пет одсто на штедне улоге у еврима и до 12 у динарима. То је незнатно мање, за око пола процента, него прошле године. 

"Ми смо пре неколико година имали екстремно високе каматне стопе, када је кренула криза 2008. године, већина наших банака није била у прилици да се под повољним условима задужује користећи неке дугорочне кредите на међународним тржиштима и шта је преостало, да се овде прибавља девизна штедња и то је коштало", објаснио је Дугалић.

"Високе каматне стопе 8 или 9,5 одсто, за нас који смо штедели било је добро, али није било добро кад смо отишли у банку да узмемо кредит. Високе каматне стопе на штедњу значи и високе каматне стопе код кредита", каже Дугалић.

Крдити су појефтинили у односу на 2008. годину значајно, али је још увек скупо за већину грађана, каже Дугалић и додаје да каматна стопа код депозита није једини фактор који утиче на кредите и на њихову цену.

"Тако да ниже каматне стопе на орочену штедњу повољно утичу и на снижавање каматних стопа кад користимо кредите", каже Дугалић.

Банке се више не утркују кроз висину каматних стопа да привлаче клијенте, постоје неки други облици конкуренције. Занимљиво је, каже Дугалић, да је највише штедње у банкама где је најнижа каматна стопа, што значи сигурност.

Генерални секретар Удружења банака поручио је грађанима да се најпре добро распитају о условима штедње које нуде банке.

"Добро је да се штеди тамо где неко већ користи кредите или намерава да користи кредите, па ако штеди то је добра основа да сутра може да добије повољнију позајмицу, да се одлучи пошто се добро упозна са свим условима које банке нуде, јер није каматна стопа једини фактор", рекао је Дугалић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару