Читај ми!

Од купуса до сарме

Овогодишња суша смањила је род многих култура а нарочито кукуруза и купуса, који је подбацио за 40 одсто. Упркос томе у Фотогу после киселог купуса планирају да тржишту понуде расол, као и јела од купуса, попут сарме. Међутим за то засад недостају средства.

Овогодишња суша донела је много главобоља пољопривредницима. Највише је страдао кукуруз, али је род смањен и код других култура. Упркос наводњавању, купуса је у просеку мање за 40 одсто. Произвођачи га на велико продају по цени од 15 до 20 динара, а за прави футошки траже и 30 динара. На пијацама је ово поврће још скупље.

Да ли се и колико исплати производња купуса, проверавали смо у Футогу, селу у коме нема домаћинства без купусишта.

Због тропских температура, на многим њивама тешко је било уопште започети производњу купуса. У јулу, када је сађен, земља је била толико врела да је расад пропадао.

"Ми смо морали претходно да вршимо расхлађивање земљишта неких два, три дана да се интензивно залива гола земља, па тек онда да расадимо купус да он крене и да се прими", каже Милена Петров из Пољопривредне стручне службе Нови Сад.

Купус је због суше морао да се залива сваких 10 дана. Највећи проблем је, кажу произвођачи, то што до њива није спроведена струја, па су за покретање пумпи морали да користе нафту. То их је по јутру коштало око 1.500 евра. И поред наводњавања род је умањен у просеку за 40 одсто.

"Нисмо успели да извучемо то што смо мислили. јер посађено је по парцели довољно биљака, структура је доба, али џаба кад има неједнаког сазревања. има главице које су пукле, имају главице које су тек за сечење, таман за сечење стигле, а има и главице које се тек завијају", каже Драган Војновић, произвођач купуса из Футога.

Ове године било је и више штеточина, због чега су произвођачи морали чешће да прскају купус.

"Зараде ће бити, то не може нико да оспори, али колика то нико од нас не зна. Јер ретко ко од нас ставља на папир да би израчунао и видео колико стварно то кошта. Многи доста ствари не стављају у рачун, трактор, њиву. Све то кошта и тај трактор треба купити, јер механизација нам је застарела страшно, не код мене, него уопште", рекао је Александар Милић, произвођач купуса из Футога.

У Футогу су одавно схватили да кисели купус доноси већу зараду од свежег. За сада прерађују петину производње, а могли би много више да имају пара за проширење капацитета. Ови производи се све више траже и на домаћем и на страном тржишту, па због тога очекују и већу подршку државе.

"Средства која имамо од актуелних банака су јако скупа, практично нас камата поједе и ми не можемо без помоћи државе, без неких јако повољних субвенционисаних кредита за овакву врсту производње, код улагања у обнављање базена, производних погона, улагање у ХЦЦП стандарде, осавремењавање машина", навео је прерађивач купуса из Футог Раде Ћулум.

За прерађивачки погон потребно је од 500 хиљада до милион евра, а он би омогућио да се запосли између 1.000 и 2.000 људи, што директно у преради, што индиректно у производњи машина и кеса за паковање, и у пољопривреди. У Футогу планирају да уз кисели купус тржишту понуде и расол, као и јела од купуса - пре свега сарму. Али, без пара, за сада је све то - само идеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару