Читај ми!

НИС пуни буџет

У истраживање нафте и гаса, НИС ће уложити 40 милијарди динара. На основу акциза, ПДВ-а и рудне ренте, НИС ће ове године у државни буџет уплатити 93 милијарде динара. Следеће године планирају повећање производње сирове нафте и гаса и отварање пумпи у земљама у окружењу. За новим налазиштима, НИС трага у Републици Српској, Румунији и Бугарској.

Ове и следеће године, само у истраживање нафте и гаса, НИС ће уложити 40 милијарди динара. Србија је кроз те послове већ на нафтном регионалном тржишту. На основу акциза, ПДВ-а и рудне ренте, НИС ће ове године у државни буџет уплатити 93 милијарде динара. Следеће године очекују да то буде и више, јер планирају повећање производње сирове нафте и гаса и отварање пумпи у земљама у окружењу.

Пре 60 година откривена су прва налазишта нафте и гаса, а данас се у земљи ради на 1.200 бушотина и то у Војводини. За новим налазиштима НИС интензивно трага и у Републици Српској, Румунији и Бугарској.

Следеће године планирају да прераду нафте повећају за 50 одсто, што ће, како тврде, знатно утицати и на цене деривата.

"Мало мање од трећине биће од домаће нафте, а две трећине биће увоз. НИС као основни играч на тржишту, без обзира на раст акциза држи мање цене него просечне цене у окружењу", каже Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.

Рудну ренту НИС плаћа три одсто. Оцењују да би њено евентуално повећање на седам процената смањило инвестиције, али да ће поштовати сваку одредбу коју Србија и Русија дефинишу међудржавним енергетским споразумом.

Јелица Путниковић из "Балкан магазина" објашњава да је реч о фирми која је регистрована овде, остварује приход у коришћењу тих природних богатстава и у крајњем случају тај профит се обрће овде, што је то добро за Србију.

"Међутим, наша држава би свакако требало да поведе рачуна о томе да се та природна богатства експлоатишу, онако како је добро за све наше грађане", наглашава Путниковићева.

Првог новембра завршава се модернизација Панчевачке рафинерије и почиње да ради ново постројење за прераду нафте.

Та инвестиција, у коју је већински власник НИС-а "Гаспромњефт" уложио пола милијарде евра, Србији ће коначно омогућити производњу деривата евро-квалитета.

Драган Недељковић из "Енергопортала" тврди да после 60 година НИС има амбицију да постане највећа и најуспешнија регионална компанија.

НИС је већ купио складиште нафте у Бугарској, а идуће године отвара и пумпе и у тој земљи и Румунији. Припремају кажу и пројекте за градњу две гасне централе за производњу струје у Новом Саду и Панчеву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару