Читај ми!

Послодавцима фале стручни радници

Постоје вештине које послодавцу требају, а које млади не налазе и не добијају у образовном систему, тако да ће то бити велики изазов за сарадњу УСАИД-а и Владе Србије како превазићи ту препреку, наводе у америчкој агенцији за помоћ.

Српским послодавцима највише недостају радници трећег и четвртог степена стручне спреме, резултати су истраживања агенције УСАИД-а и Националне службе запошљавања спроведеног у више од 4.000 предузећа у Србији. За нека занимања стално нема довољно радника, па треба прилагођавати процес образовања потребама тржишта рада.

Више од половине незапослених има средњу стручну спрему, а готово 55 одсто њих млађе је од 35 година.

"Из наше сарадње са компанијама на југу Србије и у Санџаку видели смо да постоје вештине које послодавцу требају, а које млади не налазе и не добијају у образовном систему, тако да ће то бити велики изазов за сарадњу УСАИД-а и Владе Србије како превазићи ту препреку", каже Сузан К. Фриц, директорка америчке агенције у Србији.

У Министарству рада очекују више активних мера запошљавања следеће године иако ће буџет за запошљавање бити на нивоу овогодишњег.

"Моћи ћемо да имамо већи обухват нових мера јер у 2012. години је много већи био ниво преузетих обавеза из 2011. године, који је био на терет буџета за ову годину", каже Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада.

Економска криза, недостатак инвестиција и нових послова нису променили очекивања наших привредника који и даље сматрају да ће највише посла бити у већ преобимном јавном сектору.

Дејан Јовановић, директор Националне службе запошљавања каже да државни сектор има позитивнија очекивања да ће се ствари и даље кретати набоље у односу на приватни сектор.

"Мада, треба рећи да и приватни сектор планира одређени ниво запошљавања, али у далеко мањој мери него што су то очекивања у јавним предузећима", рекао је Јовановић.

Највише средстава из буџета Националне службе запошљавања у 2013. години биће издвојено за запошљавање младих и старијих од 55 година, као и становника који теже долазе до посла -Рома, расељених и прогнаних лица и особа са инвалидитетом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару