Читај ми!

Ревитализација ЈАТ-а до краја године

Влада Србије одлучна у намери да се формира нова авио-компанија, рекао министар Милутин Мркоњић. Пословање ЈАТ-а неодрживо и та компанија треба да иде у банкрот, каже министар Млађан Динкић.

Питање ревитализације ЈАТ-а треба да буде решено у врло кратким роковима до краја године, рекао је министар саобраћаја Милутин Мркоњић.

Мркоњић је новинарима у Влади Србије рекао да ће питање ревитализације ЈАТ-а бити решено врло брзо и у врло кратком роковима, јер је том предузећу поново дата гаранција државе за наредна три месеца, да би могло да преживи.

Према његовим речима, већ од нове године то питање мора бити решено.

"Ми смо већ на седници Владе донели одлуку да се формира посебна компанија да се дугови склоне са стране, како би нова компанија била растерећена и да се уговор са 'Ербасом' искористи за куповину или за лизинг нових авиона", указао је министар саобраћаја.

Мркоњић није прецизирао о ком броју авиона је реч, а рекао је да ће о томе одлучити нови менаџмент ЈАТ-а, који се сада припрема.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће представити план за ЈАТ на једној од наредних седница Владе, напомињући да је Влада одбила захтев ЈАТ-а за гаранције државе за 35 милиона евра, јер нема смисла субвенционисати компанију која је у губицима.

Према речима Динкића, постоје две опције. Уколико држава буде сама формирала нови ЈАТ, мораће да издвоји 140 милиона долара државне гаранције и испоштовати уговор са "Ербасом" о набавци нових 12 авиона на лизинг.

Према његовој оцени, много је лакше да се оствари партнерство са компанијом "Етихад" из Уједињених Арапских Емирата, а основни циљ сарадње била би изградња карго-терминала на аеродрому "Никола Тесла", који би служио за извоз воћа и поврћа у иностранство.

"Уместо старог, направићемо нови ЈАТ на који ћемо пребацити уговор са 'Ербасом' о лизингу за набавку нових 12 авиона, а затим да се уђе у разговоре са авио-компанијом 'Етихад', да постане партнер ЈАТ-a', објаснио је Динкић.

Мркоњић: Ускоро железнички пројекти из руског кредита

Министар саобраћаја најавио је скори почетак реализације пројеката у вези са железницом, из такозваног руског кредита, чија је укупна вредност 800 милиона долара.

Он је на састанку са делегацијом "Руске Железнице" рекао да се на тих 800 милиона долара додаје и 15 одсто учешћа Србије.

Према његовим речима, пројекти подразумевају модернизацију пруге Београд–Панчево и Београд–Бар, као и модернизацију и изградњу шест деоница пруге на Коридору 10, у дужини од 110 километара.

Најављујући куповину 10 до 20 руских возова, за које је опредељено око 100 милиона долара, министар је додао да је у плану и скора изградња пруге Ваљево–Лозница.

Први пројекат који ће бити реализован односи се на пругу Београд–Панчево и требало би да почне у року до месец или месец и по дана, рекао је Мркоњић и истакао да ће на радовима бити ангажована пре свега домаћа предузећа и да ће посао добити наши грађевинари и машинци.

Тамо где не будемо могли да радимо сами, радиће се у кооперацији са руским предузећима, рекао је министар.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару