Конкуренцијом до нижих цена

Министар трговине Расим Љајић најављује ниже цене појединих животних намирница. Пратимо ситуацију, применићемо све мере које нам стоје на располагању како би обезбедили ценовну и тржишну стабилност, рекао је Љајић.

Србија ову годину завршава са инфлацијом од готово 12 одсто. Томе је највише допринела цена хране, која је порасла после лета. Министар трговине Расим Љајић најављује ниже цене и тржишну стабилност до краја године. О томе, као и формирању новог Националног савета за заштиту потрошача, са министром је разговарала Весна Дамјанић Бранковић.

Г. Љајићу, када се из дана у дан сусрећемо са растом цена, несташицама, монополима, шта то за нас, као потрошаче, новоформирани Национални савет за заштиту потрошача може да уради?

Пре свега ми морамо да ојачамо капацитете свих организација за заштиту потрошача, да имамо један партнерски однос са њима и да тражимо најбољи начин како да решавамо спорове између купаца и трговаца, а ту је врло значајна улога организације за заштиту потрошача.

Уља сада има на рафовима, али се чини да су уљари и трговци одреаговали тек када сте најавили да ћете отворити границе за увоз?

То није разлог зашто се уље појавило на тржишту. На то је утицао читав низ мера, посебно интервенција уља из робних резерви. Људи су већ створили залихе, пала је потражња, па су уљари одлучили да смање цене. Ја очекујем да то снижење буде између 15 и 20 динара. Ми смо донели одлуку о ограничењу марже на пет одсто за трговце тако да је тај сет мера дао резултат и уља ће у малопродајним објектима бити довољно по ценама нижим од оних пре десет дана.

Рекли сте да очекујете смањење цена основних животних намирница. На основу чега то тврдите?

На основу извештаја који смо добили од самих произвођача, пре свега, меса и месних прерађевина, они су најавили снижење цена меса.  Ми ћемо интервенисати са кукурузом из робних резерви. Сваки произвођач ће добити 500 килограма по грлу стоке, а од понедељка почињу разговори са млекарима и њиховим кооперантима да се направе уговори како би што пре почела дистрибуција кукуруза из робних резерви према произвођачима млека.

Хоћете да кажете да ћемо имати јевтиније производе и да ћемо их имати довољно?

Не могу да кажем за све производе да ће бити јефтинији, то би било нереално, нажалост цене су отишле, неке ће бити снижене, неке ће остати и даље високе. Ми смо применили оне мере које нам стоје на располагању, а да не кршимо принцип слободног тржишта где се цене, заправо, и формирају.

Главна критика је да на тржишту постоје монополи. И ви сами сте најавили да ће Влада учини све како би обезбедила конкуренција на тржишту. Шта конкретно?

Што се тиче монопола то је посао Комисије за заштиту конкуренције, а што се тиче конкуренције чинимо све да разговарамо са многим трговинским ланцима који су раније показали интерес да улажу у Србију. Тренутмо разговарамо са "Лидлом", чини ми се да је то најреалније да се догоди у неком догледном времену, помажемо у контактима са локалним самоуправама како би "Лидл" обезбедио најмање 15 локација у 15 градова Србије и тиме створио услове за почетак рада у Србији.

Да ли Влада планира још неку конкретну меру за стабилизацију на тржишту?.

Пратимо ситуацију, све мере које нам стоје на располагању ћемо применити да би обезбедили ценовну и тржишну стабилност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару