Читај ми!

Ново биогасно постројење код Врбаса

Премијери Србије и Војводине отворили биогасно постројење код Врбаса. Енергетика је развојна шанса Србије, поручио Ивица Дачић. План је да до 2020. обновљиви извори енергије чине 27 одсто енерегетског биланса земље, рекао Бојан Пајтић.

На Пољопривредном добру "Сава Ковачевић" у околини Врбаса, председник Владе Србије Ивица Дачић и Владе Војводине Бојан Пајтић отворили су ново биогасно постројење, које као извор енергије користи стајско ђубриво.

Биогасно постројење ће годишње моћи да произведе осам и по до девет и по милиона киловата електричне и исто толико топлотне енергије.

Отварајући постројење, Дачић је поручио да је енергетика развојна шанса Србије и да се у ту област у наредних 10 година може инвестирати и до 10 милијарди евра.

Указујући да у последње две деценије у Србији није изграђен ниједан нови енергетски објекат, Дачић је рекао да је данас отворено постројење можда мало, али да представља путоказ којим могу да крену многа мала и средња предузећа у земљи.

Влада Србије и ресорно министарство, како је рекао, подржаће и активно учествовати у свим сличним пројектима. "Нека ово буде први, али не и последњи пројекат ове врсте", поручио је Дачић.

Председник покрајинске владе Пајтић навео је да је план Србије да до 2020. године обновљиви извори енегрије учествују са 27 одсто у укупном енерегетском билансу земље. Ниво искоришћености обновљивих извора енергије у Војводини тренутно износи само два одсто, навео је Пајтић.

"Покрајинска влада ће преко Фонда за капиталне инвестиције учинити све да се до 2020. године достигне ниво искористивости обновљивих извора енергеије који представљају просек у Европи", рекао је Пајтић.

Ново енергетско постројење пословаће у оквиру компаније "Миротин енерго", а власник те компаније Здравко Павићевић рекао је да се приватизација пољопривредног предузећа "Сава Ковачевић" налази на листи 10 најбољих приватизација у Србији у последњој деценији.

"Основа за реализацију биогасних постројења је стајњак, који се годишње планира у количини од 27.000 тона, а планирано је да се за производњу електричне и топлотне енергије користе и отпаци од ратарске и повртарске производње", објаснио је Павићевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару