Читај ми!

Јединствен надзор банкарског сектора

На самиту у Бриселу, лидери чланица Европске уније договорили се о постепеном увођењу јединственог надзора банкарског сектора у зони евра. Такав банкарски регулатор је први корак ка стварању фонда еврозоне за директну помоћ посрнулим банкама.

Лидери чланица Европске уније договорили су се на самиту у Бриселу о постепеном увођењу јединственог надзора банкарског сектора у зони евра током следеће године. Увођење таквог банкарског регулатора први је корак ка стварању фонда еврозоне за директну помоћ посрнулим банкама.

Предлог је подржала већина од 17 чланица еврозоне, мада су постојала озбиљна неслагања у вези са роком његовог увођења. Договор постигнут у Бриселу, може се сматрати компромисом Немаца и Француза који су се спорили о томе како најбоље подупрети погођен банкарски систем региона, који је један од главних узрока дужничке кризе у Европи. Француска је инсистирала да се свих 6.000 банака у 17 земаља које користе евро стави под надзор једног европског тела већ до краја ове године.

"Чим се усвоји закон за спровођење надзора о коме смо се договорили, Европска централна банка моћи ће да се баци на посао и организује његово спровођење у дело", најавио је председник Француске, Франсоа Оланд.

Са друге стране, канцеларка Немачке Ангела Меркел инсистирала је да увођење надзора не буде нагло, јер, како каже, "квалитет мора имати предност пред брзином". Меркелова предлаже да комесар Европске уније за монетарне послове постане и надзорник буџета земаља. Ипак, Француска и друге земље страхују од предавања контроле над својим финансијама.

"Успостављање јединственог банкарског надзора мора бити завршено пре него што фондови за спас еврозоне директно помогну банкама у невољи. Очекујемо да ће наши министри финансија за то саставити правни оквир већ до Нове године", рекла је канцеларка Немачке Ангела Меркел.

Самит у Бриселу завршава се данас, а остало је још тема о којима ће се расправљати. Између осталог, очекује се да ће се говорити и о дугорочним предлозима за такозвани "ремонт" Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару