Читај ми!

Комерцијална банка остаје у државном власништву

Одлуком Владе, до краја месеца, држава ће купити акције у вредности од 100 милиона евра и на тај начин докапитализовати Комерцијалну банку. Приватизација те банке планирана је за пет година, али ће у међувремену држава са страним сувласницима понудити део акција на берзи.

Комерцијална банка остаје у власништву државе. Оно на шта се у уговору са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) обавезала претходна Влада, у дело спроводи нова, са 100 милиона евра докапитализује Комерцијалну банку. То је одлучено на данашњој седници Владе Србије.

Тиме остаје највећи појединачни власник у тој банци са 42 одсто капитала, ЕБРД има 25 процената, док је остатак у рукама страних инвеститора и мањи део од девет одсто домаћих финансијских институција.

Приватизација Комерцијалне банке планирана је за пет година, али ће у међувремену држава са страним сувласницима понудити део акција на берзи.

Државни секретар Министарства финансија Влајко Сенић каже да се није десила докапитализација други власници постали би већински власници, тако да је то нешто што је било очекивано, а било је потребно само наћи новац.

Новац је пронађен ребалансом, односно новим задуживањем. Менаџмент Комерицијалне банке сматра да тај новац долази у правом тренутку.

Земеник председника Извршног одбора Комерцијалне банке Драган Сантовац рекао је да је та банка и сада јака институција и друга по величини, а са ових 100 милиона она ће бити још значајнија.

Продаје ће ипак бити, али постепене и у договору са страним партнерима.

Влајко Сенић рекао је да решења иду у том правцу, да одредимо пакет акција, који ћемо изнети на берзу, али како је навео, пет година неће бити приватизације.

Мишљења стручњака о томе да ли држава треба да остане већински власник у банци подељена су. Ипак, слажу се да сада није тренутак за продају јер се не би постигла добра цена.

"Реч је о парама које су власништву пореских обвезника и у том смислу одговорност банке је већа, па она мора да води рачуна и да подржава привреду Србије, да кредитира извознике и реални сектор", рекао је професор Економског факултета у Београду Ђорђе Ђукић.

Докапитализација од 100 милиона евра формално ће се обавити крајем месеца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару