Читај ми!

Кина задовољна реализацијом кредита

Обилазећи термоелектрану и копове у Костолцу, кинески амбасадор у Београду Џанг Ваншун, изразио задовољство реализацијом првог дела кредитног аранжмана с нашом земљом.

Амбасадор Народне републике Кине Џанг Ваншун, обишао је термоелектрану и копове у Костолцу где је изразио задовољство реализацијом првог дела кредитног аранжмана са том земљом.

Први део кредитног аранжмана Привредног друштва Термоелектране и копови Костолац" са Кином је већ почео да се реализује, финансијска средства су одобрена и ревитализација блока Б2 у Термоелектрани Костолац Б је у току.

Планирани пројекти из прве фазе - ревитализација блока Б1, изградња система за одсумпоравање и изградња дела инфраструктуре - луке и пруге, биће такође реализовани.

Како је речено приликом посете, потребно је убрзати другу фазу реализације кредитног аранжмана, а изградња нове електране у Костолцу је све извеснија, и то ће битиодлична прилика да се дође до нових капацитета, под повољним условима.

Влада Републике Србије обезбедиће гаранције у буџету Србије, што ће омогућити да се друга фаза кредитног аранжмана, која је у завршној фази, уговори са Народном Републиком Кином и кинеском Ексим банком.

У овој фази су предвиђена су два велика пројекта - градња новог блока Б3 снаге 350 мегавата у Термоелектрани Костолац Б, и проширење капацитета Површинског копа Дрмно на 12 милиона тона угља годишње.

"Очекујем да се што пре крене у реализацију друге фазе пројекта. Код обе стране, кинеске и српске, присутна је жеља да се даље проширује и јача сарадња. На тај начин ћемо ускладити економске и трговинске односе са добрим политичким односима Србије и Кине, а у корист оба народа", истакао је амбасадор Ваншун.

Директор Термоелектране Костолац Драган Јовановић рекао је да је у току је ревитализација блока Б2 који се финансира из кредита кинеске државне банке.

"Заједничка оцена је да се радови за сада одвијају добро, да је сарадња са кинеским партнерима на задовољавајућем нивоу. Такође смо се усагласили да ће резултати и успешност реализације прве фазе заправо бити и добра улазница за наставак овог аранжмана, где ће се у другој фази градити нов енергетски блок и проширити производне могућности копова Дрмно, навео је Јовановић.

Разговорима у Костолцу присуствовао је и Петар Шкундрић, саветник премијера за енергетику, који је рекао да је Влада Србије предузела све потребне припреме за улазак у завршне договоре о реализацији друге фазе кредитног аранжмана као најзначајнијег дела пакет аранжмана везаног за ТЕ Костолац.

Шкундрић је истакао да је премијер Србије, Ивица Дачић, упутио премијеру НР Кине допис у коме се, између осталог, говори и о другој фази реализације пројекта у Костолцу, као приоритетном пројекту.

Поред овог пројекта, по речима Шкундрића, у допису су предложени за сарадњу и инфраструктурни објекти везани за изградњу Коридора 11.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару