Читај ми!

Продавци аутомобила у кризи

Закључно са августом, у Србији је од почетка године продато 15.500 возила, колико 2007. године за један месец, у коме је одржан Сајам аутомобила. После пола века, сајма у Београду ове године није било због штедње, а како се приближава крај године, тржиште све више тоне.

Продаја је стала још у пролеће. Подаци показују да се домаћи пунто у првој половини године три пута мање продавао него 2011. године. Има и брендова који су у том периоду раније продавали хиљаде возила, а сада само 10 до 50 аутомобила.

Увозници, с друге стране, предузимају све да опстану. Од почетка године отпустили су неколико стотина радника, угашена су нека представништва, а нека су реоганизована.

Душан Цинцар из "Ауто Чачак Шкода" каже да се ове године бележи пад продаје од 42 одсто у односу на прошлу, али се у исто време бележи да је премијум бренд остао на истом нивоу од 1.500 возила на годишњем нивоу.

"Аутомобили се продају пре свега за кеш, а онда за кредит или лизинг", истакао је Цинцар.

Без реакције државе, постоји опасност да неки значајни брендови изгубе заступништво, па бисмо, у том случају, аутомобиле у гаранцији сервисирали у иностранству, иако су купљени у земљи.

Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила и делова Србије наводи да је од 30 увозника који су сада на тржишту, њих седам у великом проблему.

"Неки од њих размишљају да промене бренд, да реструктуирају компаније и промене делатност. Неколико стотина људи остаће без посла уколико се не предузму одређене мере", каже Петровић.

Увозници траже од Владе да се еколошка такса плаћа по нивоу рециклаже и загађења, да се уведе систем продаје старо за ново, и да се половним возилма уведе норма еуро 4 јер се увозницима нових аутомобила, од 1. јануара, уводи стандард еуро 6.

То је за сада само списак жеља јер је потребно најмање 6 месеци администратвине борбе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару