Успешна посета Италији

Привредници из десетак градова Србије вратили се из Ломбардије, у којој су боравили у организацији Скупштине града Јагодине. Конкретне резултате очекујем за две недеље, рекао Драган Марковић. Италијански привредници заинтересовани за сарадњу са Србијом.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палама изјавио је да је тродневна посета Италији 126 привредника, међу којима је било и девет председника општина и градоначелника, била успешна и да конкретне резултате очекује већ за две недеље.

"Имали смо састанке са преко 50 бизнисмена из Италије, регије Ломбардија и другог по величини града у Италији Милана, неколико наших привредника. Председници општина договорили су послове чије конкретизација треба да уследи наредних дана и месеци", рекао је Марковић, приликом повратка делегације из Италије.

Предузеће "Јукамбера" и фабрика каблова у Јагодини већ су уговорили нове састанке у Србији као и директор "Прве петолетке" из Трстеника, који је посетио фабрику авиона и фабрику која се бави израдом делова за хеликоптере и авионе.

"Обе фабрике су заинтересоване за сарадњу јер имамо искуства у производњи делова за авионе", рекао је Љубисав Панић, директор "Прве петолетке". 

"Рекли смо италијанским инвеститорима да је Србија, тренутно најповољнија за улагање, једина је држава у Европи која даје до 10.000 евра по запосленом раднику, и постоји политичка стабилност у земљи", истакао је Марковић. 

Он је додао да италијанске компаније све више дислоцирају своје фабрике у друге земље због високих пореза јер је Италија једна од првих земаља Европе која има привредни дефицит и држава им удара разне порезе.

Уз компанију "Андреа Конфециони", која ће крајем месеца отворити фабрику цераде за аутомобиле и моторе, још једна италијанска фирма "Аунде" за производњу аутомобилиских седишта отвара фабрику у Јагодини, додао је Марковић.

"Оно што је охрабрило инвеститоре из Италије је вест да је наша држава, прошлог петка, уплатила своју обавезу у износу већем од два милиона евра "Андреи Конфециони", што им је дало пострека да инвестирају у Србију, јер је Србија озбиљна и одговорна држава која измирује своје обавезе", рекао је Марковић.

Марковић је оценио да је технологија у српским фирмама застарела и позвао локалне власти да се заложе да се технологија обнови како би наше фирме могле да конкуришу и парирају на тржишту Европе и света.

Српска политичко-привредна делегација боравила је у Италији од 3. октобра а првог дана у раду састанку привредника две државе у Вили Понте, учестовала је и амбасадор Србије у Риму Ана Хрустановић, а све време са српским привредницима била је помоћник министра за финансије и привреду Јелена Спасић и преставници конзулата Србије у Милану.

Привредници из Србије посетили су неколико италијанских фабрика и сајам технике, роботике и аутоматике у Милану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару