Читај ми!

ЕПС планира да смањи губитке

Електропривреда Србије планира да минус од 40 милијарди динара реши комбинацијом мера, међу којима и задуживањем од 10 милијарди динара, изјавио вршилац дужности директора ЕПС-а Александар Обрадовић.

Електропривреда Србије се налази пред великим изазовима јер од инвестиција у енергетику зависи економски опоравак Србије, речено је на свечаној седници Управог одбора ЕПС-а, поводом дана компаније.

ЕПС планира да финансијски минус од 40 милијарди динара реши комбинацијом мера, међу којима и задуживањем од 10 милијарди динара, изјавио је вршилац дужности директора тог предузећа Александар Обрадовић.

Прва мера је да, у договору са нашим добављачима, договоримо одложено плаћање потраживања према ЕПС, прецизирао је Обрадовић и најавио да затим следи додатно задуживање од 10 милијарди динара на домаћем тржишту.

Он је на свечаној седници, као трећу меру означио наплату потраживања од јавних предузећа и других државних компанија и нагласио да је за то потребна и помоћ Владе Србије.

У случају потребе, ЕПС је спремна за увоз електричне енергије, додао је Обрадовић и напоменуо да су за то добијене потребне дозволе Владе Србије.

Према објашњењу Обрадовића, ЕПС ради и на санирању финансијске ситуације, како би био омогућен евентуални увоз струје.

Што се тиче зиме, системи и капацитети ЕПС су спремни за наступајућу грејну сезону, закључио је Обрадовић.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић рекао је да су у протеклих пет година створене основе за инвестициони циклус у електроенергетику.

Неки пројекти су започети, неки су припремљени, истакао је он, тако да ново пословодство ЕПС-а, Министарство енергетике и Влада Србије имају шансу да постигну добре резултате.

"Колико буде успешан инвестициони циклус у енергетику толико ће се подићи ниво економије, запослености и животног стандарда грађана Србије", рекао је Шкундрић.

Председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић рекао је да су потребне инвестиције у нове електране, електромрежу и освавремењавање мерне опреме.  

ЕПС купио струју из Републике Српске

Електропривреда Србије је овог месеца купила електричну енергију од Електропривреде Републике Српске (ЕПРС) на јавном тендеру, на тржишту у циљу снабдевања купаца на преносном систему у 2013. у Србији, саопштио је ЕПС.

То предузеће је навело да поседује две лиценце за трговину електричном енергијом од 2006 године.

Реч је о две лиценце - првој за трговину за снабдевање тарифних купаца, што је једина лиценца у Србији и другој за трговину електричном енергијом на тржишту и ту лиценцу поред ЕПС поседује и више од 50 трговаца у Србији.

Пошто ЕПС поседује једина ексклузивна права да снабдева тарифне купце у Србији, мора да примењује закон о јавним набавкама.

Од 2006. до краја 2012. сви купци у Србији имају статус тарифних купаца својом вољом, тако да за њихово снабдевање ЕПС мора у случају недостатка електричне енергије из својих производних капацитета да обезбеди куповином на тржишту применом прве лиценце.

Од 1. јануара 2013. отвара се ефективно тржиште на преносном систему, што значи да купци на преносном систему губе право да буду тарифни купци.

То значи да је њихово снабдевање по тржишним принципима, односно и ЕПС за њихово снабдевање може да користи другу лиценцу, као и сви остали трговци. 

Додељене награде

Управни одбор Електропривреде Србије доделио је, поводом дана компаније, Повељу са плакетом "Ђорђе Станојевић" појединцима и колективима, као и донацију вредну 3,5 милиона динара установама и институцијама којима је помоћ најпотребнија.

Најзаслужнија личност за увођење електричне енергије у Србији и подизање централе на Дорћолу био је професор Ђорђе Станојевић који је својим ентузијазмом и вером у цивилизацијски значај електрике, пленио људе око себе, подстицао их и охрабривао у изградњи првих хидроелектрана у Србији.

Управни одбор Електропривреде Србије је 1995. установио признање Плакета са повељом Ђорђе Станојевић" које се додељује сваког 6. октобра за допринос електрификацији и развоју електропривреде појединаца и предузећа.

Дан ЕПС-а обележава се сваке године 6. октобра, на дан када је пре 119 година, почела да ради прва јавна електрана у Србији - термоелектрана на Дорћолу у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару