Читај ми!

Раст једини начин за излазак из кризе

Србија би требало да уради три ствари да би повећала раст - да се интегрише са иностранством и уради много више на пољу извоза, да модернизује своја државна предузећа и побољша пословну климу, каже за РТС главни економиста Светске банке за Европу и централну Азију Индермит Гил.

Први економиста Светске банке за Европу и Азију Индермит Гил изјавио је да српска влада неефикасно троши новац "на много ствари", али је оценио да се Србија креће у добром правцу, мада преспоро када је реч о економском расту.

Говорећи о томе да ли је за опцију раста или штедње, Гил каже да је време да поново имамо привредни раст.

"Наша политика је да помогнемо Србији да поново забележи раст", рекао је Гил гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Србија би требало да уради три ствари. Прво, да се интегрише са иностранством. Земље попут Словеније и Словачке извозе велику количину свог БДП-а двоструко више од Србије. И Србија може да уради много више на пољу извоза, каже Гил.

"Као друго, Србија би требало да модернизује своја државна предузећа и то би подстакло раст, а као треће, Србија би морала и да побољша пословну климу, што би, такође, подстакло раст", објашњава Гил.

Једном када имате раст имаћете новац који се може употребити за потрошњу на ствари на које држава жели да троши новац, каже Гил.

Према његовим речима, модернизација предузећа представља приоритет за нову владу. Нека предузећа треба само приватизовати, а друга реформисати, што би значило знатно већи раст.

"Србија је доста ниско котирана када је реч о пословној клими. Према нашим листама, Србија је тек на 92. месту, што није добра позиција", каже Гил.

Постоје конкретне мере које Србија може да предузме како би побољшала климу за пословање приватних фирми. 

"Влада може да олакша предузећима да плаћају порезе да добијају грађевинске дозволе. Али те мере Србија не ради како треба, што утиче на раст", каже Гил.

Влада је пред веома тешком ситуацијом, има слабости, како унутра тако и у иностранству, када је реч о економији, али треба да се концентрише на проблеме код куће, каже економиста Светске банке.

Истиче да постоје три велика дефицита које држава треба да реши. Први дефицит је фискални у смислу јавне потрошње која је већа од јавних прихода, други дефицит је спољни дефицит, што значи да Србија троши више у иностранству него што извозе, а трећи је дефицит раста. 

"Мислим да је део проблема у томе што Србија није забележила довољно брз напредак у протеклим годинама, али се помера у добром правцу. Ипак, то је преспоро и морате да убрзате", рекао је Гил.   

Он је додао да у Србији треба да се ослободи приватни сектор и напоменуо да је Србија у веома тешкој економској ситуацији. Када Србија буде добро радила требало би да извози 15 одсто БДП-а.

На питање када ће грађани у Србији осетити побољшање, Гил је одговорио да то зависи од мера које ће влада предузети и додао да он лично није ни за, али ни против штедње. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару