Читај ми!

Мале фирме из Немачке хоће у Србију

Немачка је по висини инвестиција у Србију на четвртом месту, а спољнотрговинска размена је у сталном порасту. Србија највише извози у Немачку, а највише увози из Немачке. У Србији би ускоро требало да дођу и мала и средња предузећа из Немачке.

По страним инвестицијама у Србији, Немачка је на четвртом месту. И спољнотрговинска размена двеју земаља у сталном је порасту. Прошле године, достигла је три и по милијарде долара. Немачка је у Србији, на првом месту и по извозу и по увозу.

Немачка постаје водећи партнер Србије у свим привредним секторима. Србија у Немачку највише извози електричне машине, апарате, воће и поврће, обојене метале и одећу. А из Немачке највише увозимо возила, индустријске машине, медицинске и фармацеутске производе. Само у првом полугођу ове године бележимо и 15,1 милион евра немачких инвестиција.

У Привредној комори Србије кажу да се ради о снажнијим немачким компанијама које код нас праве производе за тржиште Европске уније.

Оно што је у најави јесте континуиоиран наступ немачких комопанија. Оно што ми очекујемо и надамо се да ће у наредном периоду уследити јесте долазак оних мањих и средњих компанија и стварање неких заједничких компанија са нашим", каже потпредседник ПКС Михаило Весовић.

Велики број малих и средњих компанија већ је контактирало с представништвом наше коморе у Франкфурту, како би преместили део или комплетну производњу у Србију. Највише их интересују улагања у пољопривреду, савремене технологије, металско-прерађивачи коплекс, а нарочито у енергетику.

Једна од највећих предности Србије јесте локација која је веома близу Немачке.

"Србија има предност и као земља која располаже радном снагом, довољно едукованом по повољним финансијским условима и култури која је веома блиска Немачкој, што је веома битно када мала и средња предузећа желе да изместе своју производњу у друге земље", истиче директорка представништва ПКС у Немачкој Миланка Вучић.

Инвеститори траже и сигурност улагања. У министрству енерегтике кажу да је пример доброг посла меморандум, који је ЕПС потписао са енергетском компанијом "ERW" за градњу хидроелектрана на Морави и трећег блока Обреновачких термоелектрана.

"Оно што јесте разлика рекла бих између овог меморандума који је потписан и свих оних који су потписивани у протеклом периоду, а било их је много у области енергетике, јесте да је иза ових меморандума стала цела Влада Србије", истиче министарка енергетике Зорана Михајловић.

Ипак, наши привредници од власти траже бољу промоцију како би са својим производима и услугама конкурисали на избирљивом немачком тржишту.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару