Ђубриво за јесењу сетву

У замену за пшеницу и кукуруз Влада из Робних резерви омогућила минерално ђубриво за јесењу сетву. Упркос примедбама на понуђено ђубриво, интерсовање је велико.

Да би пољопривредници што боље обавили јесењу сетву, Влада Србије омогућила им је да преко Робних резерви набаве минерално ђубриво у замену за пшеницу и кукуруз, по условима и до 20 одсто повољнијим од тржишних.

Уместо за новац, килограм минералног ђубрива НПК пољопривредници могу да набаве за 1,65 килограма пшенице рода 2012. или 1.9 килограма рода 2013. године или за 1.55 килограма овогодишњег или 2 килограма кукуруза из наредне године.

Драгомир Будимиров, пољопривредник из Вршца, каже да нису сигурни у квалитет тог вештачког ђубрива, док Станислав Ивков размишља да је лакше да прода кукуруз и узме паре, а онда има могућност да бира ђубриво.

Упркос примедбама, интересовање произвођача за размену је велико, кажу у Робним резервама. Иако је понуђено све што је на залихама - 9.100 тона минералног ђубрива према захтевима, тражи се 21 хиљада тона.

Горан Тасић из Дирекције за робне резерве објашава да мора да се провери да ли сви који су поднели захтеве испуњавају услове. "Онда ће стручне службе расподелити количину од 9.100 тона на исправне захтеве сразмерно и времену пријављивања и могућностима које имамо", истиче Тасић.

Тасић додаје да је Дирекција понудила оно што тренутно има на залихама, а то је минерално ђубриво НПК три петнаестице, фабрике Азотара Панчево.

Стручњаци кажу да би за јесењу сетву било боље да је обезбеђено ђубриво другачијег састава. Али, како то није случај, требало би искористити оно што се нуди, а то је НПК.

"Без обзира што ова комбинација није препоручљива, а неко је форсира последњих година, на овај начин се долази до јефтинијег ђубрива и оно ће колико толико да повећа принос", каже Драги Стевановић са Пољопривредног факултета у Земуну.

По приносима Србија и те како заостаје за европским земљама, а један од разлога је и што произвођачи користе три пута мање ђубрива од својих колега у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару