ММФ: Ребаланс недовољан

Нацрт ребаланса буџета за 2012. годину недовољан за фискалну консолидацију, оцењује ММФ и препоручује додатно обуздавање потрошње пре његовог усвајања у парламенту. Власти у Београду поручују да ће са ММФ-ом радити на припреми буџета за 2013. годину.

У фискалној области, Србији је потребна опипљива консолидација, а када се све узме у обзир, нацрт ребаланса буџета за 2012. годину који је усвојила Влада не би постигао тај циљ, саопштила је Мисија ММФ-а после петодневне посете Србији и препоручила додатно обуздавање потрошње пре усвајања ребаланса у парламенту.

"Мисија препоручује да се размотри додатно обуздавање потрошње пре коначног усвајања ребаланса буџета за 2012. годину. За 2013. годину, циљ Владе у погледу дефицита је генерално адекватан, али ће његова реализација захтевати значајне додатне мере", наводе из Фонда.

Шефица Мисије ММФ-а за Србију Зузана Мургасова саопштила је да ребаланс буџета садржи прикладне мере за повећање прихода и ограничава индексацију обавезне потрошње, али су те уштеде "више него компензоване" већом потрошњом, укључујући и нове иницијативе.

"Поред тога, да би се постигла фискална кредибилност и одрживост, потребно је да се без одлагања усвоји јасан и реалан средњорочни програм фискалне консолидације ради смањења јавног дуга испод 45 процената БДП-а, у складу са одредбама Закона о буџетском систему. То би требало да прати широки амбициозни програм структуралних реформи да би се отвориле могућности привредног раста Србије", наводе представници Фонда.

Власти у Београду поручују да је са ММФ-ом усаглашен мањак у каси од четири одсто за идућу годину. Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић каже да представници Фонда сматрају да је потребно радити на повећању прихода и размотрити трошкове.

"Ми ћемо са њима радити на припреми буџета за 2013. годину, позвали смо их да дођу у Београд крајем октобра", наводи Сенић.

На тај позив, из ММФ-а стиже неодређен одговор. "Србија је затражила да се разговара о новом програму са ММФ-ом. Ми ћемо проценити тај захтев власти у Београду, имајући у виду њихове планове и реализацију тих планова у наредном периоду", наводе из Фонда.

А тај наредни период за склапање аранжмана, према оцени стручњака, не треба тумачити као октобар. Председник Фискалног савета Павле Петровић наводи да су мале шансе да се то догоди у октобру. "Они ће чекати да виде шта се припрема за 2013. годину", истиче Петровић.

ММФ очекује да ће БДП опасти за око 0,5 процента у току ове године, а забележити умерен опоравак у 2013. години, "уз постојање ризика да дође до неповољнијег развоја ситуације".

"Предвиђа се да ће се раст инфлације убрзати у наредних неколико месеци, углавном због наглог раста цена хране проузрокованог временским приликама. Очекује се да ће дефицит екстерног биланса текућих трансакција достићи двоцифрени ниво током ове године", истиче Зузана Мургасова.

Кад је реч о монетарној политици, ММФ поздравља намеру власти да задржи режим таргетирања инфлације који је потребан ради очувања макроекономске стабилности. Међутим, како истиче Мургасова, Мисија истиче потребу за корективним мерама које би помогле да се ојача независност НБС, која је нарушена недавним изменама и допунама Закона о НБС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару