Читај ми!

Суша поскупљује храну

Због несташице сточне хране сваким даном расте цена стоке, а самим тим и цене меса у продавницама. Стручњаци предвиђају знатно смањење сточног фонда.

Како се ближи крај лета, тако је све већа неизвесност међу земљорадницма како да сачувају сточни фонд. Због несташице сточне хране сваким даном расте цена стоке, а самим тим и цене меса у продавницама. Стручњаци предвиђају знатно смањење сточног фонда.

Пре два месеца кукуруз је коштао 18 динара, а сада кошта око 30, соја је са 50 отишла на 180 динара, килограм сена вреди 25 динара.

Драган Коцкар из Кикинде каже да је у односу на пролећну производњу преполовио тов свиња.

"Јунад је још ту, код њих храну могу да редукујем. Ово ћемо истерати како знамо и умемо, али за даљи тов не гарантујем да ћемо радити", прича Драган.

Пре две године на фармама је било 520.000 приплодних свиња, прошле 35.000 мање, а процена је да ће се тај број до крај године смањити за нових 50.000 хиљада грла.

Миломир Тошовић из Индустрије меса Котленик Лађевци процењује да ће од средине наредне године доћи до велике несташице меса на домаћем тржишту, пошто је тренутно људи масовно одустају од това.

Има и оптимиста који се уздају у добру организацију посла и чврсте уговоре.

"Имаћемо стабилно снабдевање сировинама баш из тог разлога што имамао уговоре са другим фармама, они су везани за нас, то су велики произвођачи и ту неће бити никаквих проблема", каже Александар Ђокић из кланице Котекс из Сурчина.

У Привредној комори предлажу мере које би бар донекле помогле земљорадницима.

"Неопходно је одмах направити билансе хране за животиње и стратегију у сточарству. Битно је да надлежни органи исплате пољопривредницима заостале премије за млеко, стимулације извоза и стимулације за производњу", каже Ненад Будимовић из ПКС-а.

У међувремену, продавци меса упозоравају да са скоро сваком новом испоруком меса добијају и нове ценовнике.

У јуну је килограм свињског меса од бута коштао око 500 динара, сада је две стотине динара скупљи. Првокласна јунетина је пре два месеца имала цену 690 динара, а сада треба издвојити и више од 800 динара за килограм.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару