Читај ми!

Владин антикризни пакет

Влада је синдикатима и послодавцима представила антикризне мере, које ће омогућити да буџет Србије буде ликвидан и да плате и пензије буду обезбеђене до краја године, рекао премијер Ивица Дачић на седници Социјално-економског света. Мере су добре, али не смеју да остану мртво слово на папиру, кажу послодавци и синдикати.

Премијер Ивица Дачић рекао је да су представници Владе Србије предочили синдикатима и послодавцима сву тежину ситуације у којој се земља тренутно налази, као и антикризне мере које ће омогућити да се та ситуација превазиђе и најавио да ће влада у понедељак усвојити ребаланс буџета.

Ниједан закон неће ићи пред Владу или Скупштину док социјално-економски савет о њему не да мишљење, обећао је премијер Дачић.  

Дачић, који је на кратко напустио конститутивну седницу Социјално-економског савета како би се обратио новинарима, истакао је да ће те мере омогућити да буџет Србије буде ликвидан и да плате и пензије буду обезбеђене до краја године.

Премијер је најавио да ће у понедељак бити одржана седница Владе на којој ће бити усвојен предлог ребаланса буџета, а до краја седмице и сви пратећи закони који ће омогућити спровођење антикризних мера.

Према његовим речима, тиме ће бити омогућено око милијарду евра различитих уштеда, од чега ће половина бити на приходној, а половина на расходној страни буџета.

Дачић је рекао да ће се ићи на смањивање непотребних трошкова државе, да ће бити укинуте све непотребне агенције и дирекције и више од 130 различитих пореза, такси и дажбина, који оптерећују привреду и грађане.

Како је напоменуо Дачић, порези и акцизе биће минимално повећане, уз договор са представницима послодаваца и синдиката да се у овој години спречи отпуштање радника у јавном сектору, при чему повећање плата неће моћи да буде колико је намеравано, ради стабилизације буџета.

То, како је објаснио, значи постизање друштвеног консензуса да највећи терет не поднесу они који најмање имају.

Дачић је нагласио да су антикризне мере неопходне како не би дошло до проблема у исплати плата и пензија и да не бисмо имали "грчки сценарио" и западање у дужничко ропство.

Премијер Дачић оценио је да је добро што су држава, синдикати и послодавци постигли сагласност да заједно крену у борбу против економске кризе и изразио спремност да заштити права радника.

"Све што (синдикати и послодавци) буду предлагали ми ћемо најодговорније размотрити", рекао је он новинарима у Влади Србије након конститутивне седнице Социјално-економског савета.

Дачић је казао да Влада жели да води политику "што ширег договора" свих чинилаца друштва који у одређеним областима стубови државе.

Подршка антикризним мерама

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истакао је да ће послодавци подржати антикризне мере, јер је неопходно да послодавци, синдикати и власт сарађују како би што брже превазишли економску кризу.

Атанацковић је, после конститутивне седнице савета, рекао да је потребно да сви делови друштва имају разумевања за тешкоће у којима се налазимо због економске кризе, како би се она што ефикасније превазишла.

Према његовим речима, влада је суочена са ситуацијом све веће задужености земље и све већих проблема у привреди, због чега су и послодавци и радници у све тежој ситуацији, оценивши да је зато потребно да сви што боље сарађују.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак рекао је да је на седници Социјално-економског савета постојао ентузијазам да се социјални дијалог, као пракса, у већој мери уведе у односе владе са послодавцима и синдикатима.

Оцењујући пакет антикризних мера које је представио министар финансија и привреде Млађан Динкић, Чанак је рекао да су оне у доброј мери адекватне проблемима које је потребно решити.

Међутим, задатак који следи је примена тих мера, указао је председник УГС "Независност", и додао да је у досадашњим случајевима при примени мера постојало пребацивање одговорности између три стране.

Социјално-економски савет ће и у новом сазиву чинити шест представника Владе, шест представника Уније послодаваца Србије, четири из Савеза самосталних синдиката Србије и два представника из Уједињених гранских синдиката "Независност".

Влада Србије именовала је својих шест представника у СЕС-у, међу којима су, поред премијера Дачића, потпредседник владе Јован Кркобабић и министри Млађан Динкић, Жарко Обрадовић,  Славица Ђукић Дејановић и Зорана Михајловић.

Ово трипартитно тело основано је 2001. године, а као институција је започео са радом четири године касније - у априлу 2005. године. Сваки члан СЕС-а има свог заменика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару