Читај ми!

Грчка без помоћи ММФ-а

Европска комисија, Европска централна банка и ММФ процењују да ли Грчка, суочена са огромним дуговима, испуњава обавезе везане за реформе. ММФ неће понудити Грчкој нову помоћ, пише немачки недељник "Шпигл".

Међународни монетарни фонд (ММФ) не жели да понуди Грчкој нову помоћ, пише немачки недељник Шпигл, позивајући се на изјаву неименованог истакнутог дипломате из Европске уније.

Европска комисија, Европска централна банка (ЕЦБ) и Међународни монетарни фонд (ММФ) процењују да ли Грчка, суочена са огромним дуговима, испуњава обавезе везане за реформе. Грчка се нада да ће у августу и септембру добити нове зајмове, вредне 12,5 милијарди евра.

Неименовани дипломата из ЕУ је одбацио писање немачког недељника, уз констатацију да ће ММФ, пре доношења одлуке, сачекати извештај о грчком испуњавању обавеза, јавља ДПА.

Грчкој су Европска унија и ММФ понудили помоћ од 173 милијарде евра у периоду од три године, уколико Атина спроведе економске реформе и мере за смањење дефицита.

Ипак, међународни донатори су током посете окончане 9. јула закључили да Грчка није остварила постављене циљеве и да мора убрзати реформе.

Нови састанак са "тројком"

Влада Грчке ће се ове недеље поново састати са делегацијом поверилаца ЕУ - Европском комисијом, ЕЦБ-ом и ММФ-ом, како би покушала да се са њима договори о реформама и буџетској уштеди, неопходном да се одржи финансијска инфузија, јавља агенција АФП.

Нови министар финансија, Јанис Стурнарас, дубоко европски либерални демократа, састаће се у четвртак, са "тројком", уз два наизглед контрадикторна задатка: да их увери у спремност Грчке да постигне фискалну консолидацију коју захтевају повериоци, уз припрему терена за свеобухватне поновне преговоре са њима о мерама штедње које Грчку увлаче све дубље у рецесију.

На дневном реду је спровођење већ донетих, али неспроведених мера за уштеду три милијарде евра у овогодишњем државном буџету.

Састављање листе мера које треба увести да би се уштедело још 11,5 милијарди у наредне две године, како би се остало у оквирима раније потписаног "Меморандума" државе и поверилаца, такође је на дневном реду.

Поред буџетских мера које обухватају непопуларно повећање пореза, ревизори "тројке" ће видети да ли Грчка напредује у структурним реформама које се траже већ две године и које нису спроведене. То су, пре свега, реформе државе и правосуђа, а затим и либерализација заштићених привредних сектора и тржишта рада.

"Треба да осигурамо да 'тројка' за крај августа направи бар подношљив извештај", рекао је грчки министар финансија Стурнарас за привредни лист Имерисиа. Извештај треба да буде основа да ЕУ, ЕЦБ и ММФ одлуче да ли ће деблокирати траншу од 31,5 милијарди евра кредита од укупно 130 милијарди додељених фебруара.

То је други међународни кредит одобрен Грчкој која више не може да новац добија на тржишту. Уз кредит је драконски програм фискалног прилагођавања, под контролом "тројке".

Вестервеле: Херкуловски задатак за Самараса

Грчкој ће 20. августа затребати "привремена" помоћ док не буде одобрена нова транша коју Стурнарас очекује, рачунајући на добру вољу показану ове недеље. Грчка мора да 20. августа практично исплати гаранцију ЕЦБ од 3,2 милијарде евра. Премијер Андонис Самарас се у петак састао са шефом Европске централне банке, Мариом Драгим.

Грчка намерава да за уравнотежење биланса затражи продужење рока за најмање две године што, посебно Финци и Немци, не желе ни да чују док реформе не крену. У реформама нема значајног напретка на видику, а и приватизација је у застоју.

"У овој фази ништа није гарантовано. Све је подложно преговорима и, нажалост, већина ствари које су прихватиле (обе стране), није чак ни у процесу припреме спровођења", каже Стурнарас.

И министар иностраних послова Немачке Гидо Вестервеле који је јуна изгледао отворен за поновне преговоре о "Меморандуму", у суботу је потпуно одступио.

С друге стране, Европска инвестициона банка (ЕИБ) је саопштила да ће финансијски помоћи малим и средњим предузећима Грчке која оскудевају у новцу и поново покренути обустављене пројекте изградње ауто-путева.

"Задатак премијера Самараса је херкуловски", признао је немачки министар финансија Волфганг Шојбле за викенд-издање "Фигароа".

"Ми смо спремни да помогнемо Грчкој, али она не може да избегне структурне реформе", указао је немачки министар Вестервеле.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару